Genel

TWRE’den 2021’e Kadın Damgası

Yayın tarihi:

-

Yenilenebilir Enerji ve Enerji Sektörü Türk Kadınları Grubu bugün 1600’e yakın üyesi ile Enerji sektörünün en güçlü ağı olma özelliğini koruyor. 2021 yılını pandemiye rağmen verimli geçiren kadın grubu, düzenlediği ve katıldığı 50 farklı etkinlik ile sektöre kadın damgasını vurdu. 2020 yılında başlayan Green Talks ve Green Classes serilerine yeni bir seri olan Green Panels  eklendi. İklim değişikliği ekseninde enerji dönüşümü, dijital dönüşüm ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine dair pek çok kilit konunun konuşulmaya başlandığı serinin, 2022’de de büyük ilgi görmesi bekleniyor.

Geçtiğimiz yıla göz attığımızda TWRE’nin en göze çarpan projelerinin başında gelenler;

2021 yılında başlamış olan “Enerji Sektöründe Kadın Raporu” projesidir.Proje, Haziran 2021’de Alman İşbirliği Ajansı GIZ ‘in REMI Projesine dahil edildi. Enerji sektörü için hazırlanmış en derin nitel ve nicel araştırmalı ilk rapor özelliğini taşıyan bu çalışmanın, 2022 yılının ilk çeyreğinde dijital kopya ve kitap olarak tüm paydaşlar ile buluşturulması hedeflendi.

7 Ocak 2021 tarihinde EBRD (Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası) Türkiye Temsilcileri ile “Yeşil Ekonomi, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Ekonomik Kapsayıcılık” konularının konuşulduğu Green Talks oturumu gerçekleştirildi.

Enerji sektöründe Türk kadınlarını ve Türkiye’yi global platformlarda başarıyla temsil eden TWRE, 2021’de GWEC (Global Wind Energy Council) ‘Women in Wind Leadership Programı’nın destekçisi oldu.

GWEC ve Global Women Network in Energy Transition’in (GWNET) ortak projesi olan “Women in Energy Empowerment” programına üyelerinden mentor ve menteeler dahil edildi.

Alman Enerji Ajansı DENA tarafından hazırlanan “The role of women in energy Female Empowerment in Eastern Europe and Central Asia” çalışmasına destek verildi. Çalışmanın konusu ve amacı Ukrayna, Kazakistan, Rusya, Özbekistan, Türkiye ve İran’daki kadın enerji uzmanları ve onların enerji geçişi sürecindeki toplumsal dönüşüme olan katkılarının nasıl artırılabileceği üzerine odaklanıyor.

4 Mart tarihinde İngiltere Büyükelçiliği’nin düzenlediği “Dünya Kadınları Günü” davetine TWRE’ Kurucu Başkanı Sedef Budak konuk olarak katıldı.TWRE, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü ile Dünya Kadınlar Günü Özel Oturumu’na ev sahipliği yaptı.

29 Mart tarihinde Kanada Ticaret Ataşeliğine “Türkiye’nin güneş, rüzgar, jeotermal ve hidrojen potansiyeli” hakkında özel bir rapor hazırlandı ve Kanadalı teknoloji firmalarına rapora istinaden webinar gerçekleştirildi.

Nisan ayında EUTECH Africa Chapter tarafından düzenlenmiş olan Kadını Güçlendirme Rehberi’nin hazırlanmasına destek verildi.

8 Haziran Dünya Okyanus Gününde A News International’ın ana haber konuğu olan TWRE Kurucu Başkanı Sedef Budak ve Danışma Kurulu Üyesi Kardelen Afrodit Adsal, Türkiye’nin yenilenebilir enerji ve döngüsel ekonomi politikaları ve uygulamaları hakkında önemli bilgiler paylaştı.

 

23 Haziran’da Zorlu Enerji ’nin koşulsuz desteği ile birlikte 23 Haziran Dünya Kadın Mühendisler Günü etkinliği yaptıldı ve kadın mühendislerin sayısının nasıl artırılması gerektiğiyle ilgili günün anlam ve önemini belirten bir sohbet gerçekleştirildi.

TWRE Elektromobilite Çalışma Grubunun katkılarıyla tasarlanan Türkiye’nin ilk E-mobilite kongresi olan E-DRİVE Türkiye “Yeni Dönem: Türkiye ve Elektromobilite” teması ile 9-12 Aralık’ta İstanbul’da gerçekleştirildi.

 

Nordex Group iş birliği ile 2019’dan bu yana her yıl gerçekleştirilen“Kadın Mühendisler için Rüzgar Türbin Teknik Eğitimi” bu yıl 21-23 Aralık 2021’de İzmir’de 20 genç kadın mühendisin katılımı ile gerçekleştirildi. Bugüne kadar toplam 40 kadın mühendisin eğitim aldığı programın sonunda, katılımcılara sunulan staj ve iş imkânları ile rüzgar enerjisinde kadın istihdamı konusunda olumlu adımlar atıldı.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Trendler

Exit mobile version