Rüzgar enerjisinin başkenti İzmir, sektörü bir araya getirdi

Yayın tarihi:

-

Türkiye’nin ‘rüzgar enerjisi başkenti’ olarak adlandırılan İzmir, önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı. ‘’Denizüstü Rüzgar Enerjisi ve İzmir İçin Fırsatlar Toplantısı” ile bir araya gelen sektörün önemli isimleri, rüzgar enerjisi için İzmir’in potansiyeli ve önemine vurgu yaparken, sektördeki son gelişmeleri masaya yatırdı.

Türkiye’nin ve çevre coğrafyanın ilk deniz üstü enerji teknolojileri etkinliği olan MARENTECH EXPO organizasyonuyla düzenlenen toplantı, İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA), Denizüstü Enerji Derneği (DÜRED) ile Enerji Sanayicileri ve İş Adamları Derneği’nin (ENSİA) katılımıyla gerçekleşti. Toplantıda, Türkiye’nin ‘rüzgar enerjisi başkenti’ olarak adlandırılan ve karasal rüzgar türbini bileşenlerinin üretim üssü olma özelliği taşıyan İzmir’in sektör için yeni potansiyeller barındırdığına vurgu yapıldı. Rüzgar enerjisindeki son gelişmelerin değerlendirildiği toplantıda; İzmir’in deniz üstü rüzgar türbini bileşenlerinin de üretildiği ve ihraç edildiği öncü bir şehir olabilecek potansiyele sahip olduğu vurgulandı.

Yoğun katılımın olduğu toplantıda BİFAŞ Yönetim Kurulu Üyesi Feraye Gürel, “Rüzgar enerjisi başkenti olarak anılan İzmir’e MARENTECH EXPO’yu kazandırdığımız için mutluyuz. Türkiye’de ilk defa gerçekleşecek Deniz üstü Rüzgar Enerjisi Fuarı olan MARENTECH EXPO’ya ticari heyetler konusunda uzman firmaların getirilmesi ve enerji sektörü iş hacminin geliştirilmesi için Danimarka, Belçika, İngiltere, Norveç, Almanya, İtalya, Hollanda, Ukrayna ve Singapur gibi ülkelerle görüşmelerimiz ve iş birliklerimiz devam ediyor” dedi.

Yıllık 500 milyon dolarlık ihracata ek fırsatlar

Açılış konuşmacılarından İzmir Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Mehmet Yavuz, “İzmir Kalkınma Ajansı olarak gerçekleştirdiğimiz analiz ve çalışmalarda, Türkiye’nin rüzgar enerjisi başkenti olan İzmir’in, bu fırsatları yakalayabilecek potansiyele sahip olduğunu açıkça görebiliyoruz. İzmir’i sadece Türkiye’de rüzgar enerjisinden üretilen elektriğin yüzde 20’sini tek başına ürettiği için konuşmuyoruz, toplam 7 bin 500 kişinin istihdam edildiği, yıllık 500 milyon dolarlık ihracatın gerçekleştirildiği bir rüzgar sanayiinin burada konuşlandığı ve bu alanda Türkiye’nin lokomotif şehri haline geldiği için konuşuyoruz” ifadelerini kullandı.

İzmir’in sürdürülebilir kalkınmasında deniz üstü rüzgar enerjisi potansiyelinin altını çizen Yavuz, “Yeşil ve mavi büyüme perspektifiyle İzmir’in sürdürülebilir kalkınmasını hedeflerken bu iki alanın kesişim noktası olan deniz üstü rüzgar enerjisi ve sanayiini oldukça önemsiyor, bu doğrultuda düzenlediğimiz toplantıda sizlerin görüş, öneri ve fikirlerini alarak hayata geçireceğimiz çalışmalarla rüzgar enerjisi sektörünün yarattığı yeni fırsatları yakalamayı ümit ediyoruz. İzmir rüzgar enerjisi başkenti unvanına yakışır bir etkinlik olan 25-27 Mayıs 2022 tarihlerinde Türkiye’de ilk defa deniz üstü rüzgar enerjisi sektörüne yönelik olarak düzenlenecek olan Deniz üstü Enerji Teknolojileri Fuarı ve Konferansı ‘MARENTECH EXPO’ya ev sahipliği yapacağız” diye konuştu.

Mehmet Yavuz, şöyle devam etti: “İklim krizi dünyanın en önemli gündemlerinden birisi olduğu gibi Paris İklim Antlaşması’nın imzalanmasıyla birlikte artık ülkemizin de önemli gündemlerinden biri haline geldi. İklim değişikliğiyle mücadeleye yapılan katkının yanı sıra çevre dostu uygulamaların yaygınlaşmasından, enerjinin maliyetinin azaltılmasına; katma değeri yüksek ürün üretiminden, yeşil iş olarak adlandırılan yeni iş imkânlarının yaratılmasına kadar pek çok fırsat, bu dönüşümle beraber karşımıza çıkıyor” açıklamasında bulundu.

Denizüstü Rüzgar Enerjisi Derneği Başkanı Durak: İzmir’in çok önemli avantajları var

Toplantıda konuşma yapan isimlerden biri olan Denizüstü Rüzgar Enerjisi Derneği Başkanı Dr. Murat Durak, Türkiye’nin ve İzmir’in önemli avantajlarına dikkat çekerek, “1998 yılında karasal rüzgar enerjisini ilk toplantısını İzmir’de gerçekleştirmiştik. Yine deniz üstü rüzgar enerjisini ilk defa İzmir’de konuşuyor olmaktan mutluyum. DÜRED’in kurulması ve DRES’lerle ilgili çalışmanın öncülüğünü yapan İZKA’ya teşekkür ediyorum. DRES’lerin enerjisini ülkemiz için kullanırken, malzeme üretim potansiyelleri açısından Azerbaycan, Bulgaristan, Kazakistan, Romanya, Türkmenistan ve Ukrayna için yeni ithalat kanalları oluşturabileceğiz” dedi.

MARENTECH EXPO, sektör profesyonellerini İzmir’de buluşturacak

Türkiye’nin en önemli deniz üstü enerji merkezlerinden olan İzmir, önümüzdeki 25-27 Mayıs tarihleri arasında önemli bir fuar ve konferans organizasyonuna ev sahipliği yapacak. Deniz Üstü Enerji Teknolojileri Fuarı ve Konferansı (MARENTECH EXPO), yerli ve yabancı yüzlerce prestijli firmanın katılımı ve binlerce profesyonel yatırımcı ve alıcının ziyaretiyle, İzmir’de sektör profesyonellerine kapılarını açacak.

Türkiye’nin ve bölgenin deniz üstü enerji sektörüne ev sahipliği yapacak MARENTECH EXPO’da rüzgar türbin tedarikçileri, türbin temel tedarikçileri, güneş panelleri, dalga enerji ekipman tedarikçileri, akıntı, enerji ekipman tedarikçileri, mühendislik firmaları, deniz nakliyat firmaları, tersaneler, marina ekipman firmaları başta olmak üzere geniş bir ürün yelpazesinden 300’ün üzerinde üretici firma, doğru alıcı ve yatırımcısı ile buluşacak. Enerji sektörü profesyonelleri, denizcilik sektörü profesyonelleri, kamu kurumları, enerji yatırımcı firmaları, türbin firmaları, tersaneler, deniz taşımacılığı firmaları, ölçüm ve mühendislik şirketleri, üniversiteler, basın ve medya, dernek ve federasyonların ziyaretiyle gerçekleşecek fuarda katılımcılar, iş ağını ve ihracat ivmelerini arttırırken; ziyaretçiler de son teknoloji ürünlerle buluşma fırsatı yakalayacak.

Fuara Avrupa, Orta Doğu ve Körfez ülkelerinden özel alım heyetleri gelecek 

Avrupa, Orta Doğu ve Körfez ülkelerinden profesyonel yatırımcı ve alıcılar, deniz üstü enerji pazarındaki en yenilikçi ürün ve teknolojilerinin sergileneceği MARENTECH EXPO ile ticaret ve yatırım hacmini genişletme şansı yakalayacak. 24 ülkeden 20 binin üzerinde yerli ve yabancı firmayı buluşturacak MARENTECH EXPO, bunun yanı sıra özel yatırımcılarına ve önde gelen üretici firmalarına sağladığı B2B toplantıları ile uluslararası iş ağını oluşturarak eşsiz bir buluşma platformu sağlayacak.

Türkiye’de 10 yıl içerisinde öngörülen enerji sektörünün büyük potansiyeline istinaden; 2035 yılına kadar 4 adet 1000 MW DRES kurulumu ile yaklaşık 12 milyar Euro hacminde pazar oluşması bekleniyor. Ayrıca yüzer GES’ler başta olmak üzere diğer deniz üstü enerji kaynaklarının da gelişeceği görülüyor. Sektörün tek buluşma noktası olacak MARENTECH EXPO, Türkiye deniz üstü enerji sektörünün ticaret hacmine büyük katkı ve ivme sağlayacak.

MARENTECH EXPO, ziyaretçilerine ve katılımcılarına eşsiz bir ticaret ve yatırımcı ağı sunmasının yanı sıra sektöre vizyon kazandıran konferans programı ile dünya enerji pazarının son gelişmelerini ve yenilikçi ürünlerini keşfetme fırsatı sunuyor olacak. Enerji sektörünün inovatif çözümleri ve teknoloji trendleri Marentech konferansında belirlenecek.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Trendler

Exit mobile version