Rüzgar Santralleri

Otomasyona odaklanan Kaleliler, rüzgar enerjisindeki rekabet gücünü artırıyor

Yayın tarihi:

-

Cıvata, somun, saplama ve özel malzemeler başta olmak üzere geniş bir ürün yelpazesinde bağlantı elemanları üreten Kaleliler, rüzgar enerjisinde oldukça önemli bir konu olan üretimde standart kalite için imalat hattını otomatikleştirmeye devam ediyor. 2021 yılında tam otomatik kaplama ünitesini devreye alan ve burada ürünlerin temizleme işlemlerini asit kullanmadan düşük sıcaklıkta yapan firma, bu sayede hidrojen kırılganlığı riskini ortadan kaldırıyor. Rüzgar enerjisi sektöründe Siemens ve Nordex gibi firmaların onaylı tedarikçisi olan Kaleliler, bu yıl KOSGEB onaylı projesi olan üretimde dijital kontrolü de hayata geçirecek. 

Rüzgar enerjisi sektöründe 100’den fazla referans projede yer alan Kaleliler, bağlantı elemanları üreticileri arasında önemli bir konumda yer alıyor. Halihazırda üretiminin yüzde 35’ini ihraç eden firma, bu rakamı 2022’de daha da artırmayı hedefliyor. Firmanın devreye aldığı yatırımlar ve gelecek hedefleri üzerine röportaj gerçekleştirdiğimiz Kaleliler Genel Müdür Yardımcısı Demet Mumcu, ayrıntıları dergimizle paylaşıyor.

Rüzgar enerjisi sektörünün bağlantı elemanları üreticisi Kaleliler’i tanıyabilir miyiz?

Firmamız 1995 yılında Sayın Kazım Kaleli tarafından Ankara’da kurulmuştur. Kurulduğu ilk zamanlarda bağlantı elemanları ve hırdavat satışı yapan firmamız, 2008 yılından bu yana cıvata, somun, saplama, özel malzemeler olmak üzere geniş bir ürün yelpazesinde üretim yapmaktadır ve bu üretimin önemli bir kısmıyla ihracat gerçekleştirmektedir. Bugün itibarıyla yaklaşık 150 çalışanımızın görev aldığı firmamızda, üretimimizin yüzde 35 ile ihracat yapmaktayız. Sektörde kalitesini kanıtlamış ve özellikle hızlı termin süreleri ile müşterilerimizin beklentilerine cevap vermek için sürekli olarak kendini geliştirmeye gayret gösteren bir kurumuz.

Garantili bir şekilde yüksek dayanımlı kaliteye sahip bağlantı elemanlarımız ve KLR markamızla hizmet vermek olduğumuz başlıca sektörler arasında enerji sektörü ve bu alanda özellikle rüzgar enerjisi yer alıyor. Rüzgar enerjisi sektörünün bağlantı elemanları üreticisi olarak sektörde önemli oyuncular olan Siemens ve Nordex gibi firmaların onaylı tedarikçisiyiz. Bu sektörlerin yanı sıra hidroelektrik santralleri, termik santraller, çelik endüstriyel yapılar, iş makineleri, köprü inşaatları, havalimanı inşaatları gibi uygulama alanlarına da hizmet veriyoruz.

Rüzgâr enerjisi sektöründe yer aldığınız referans projelerden söz edebilir misiniz?

Sektörde birçok projede yer aldık. 100’den fazla kulede KLR markalı bağlantı elemanlarımız kullanıldı. Bunlardan bazılarını; Adana Osmaniye Bahçe RES, İzmir Bergama Düzova RES, Çanakkale ÇANRES, Balıkesir Ortamandıra RES, Kırklareli Karadere RES, Akça RES, Tatlıpınar RES, Eber RES, Ayvalık RES, Bafa RES, Vize RES, Taşpınar RES, Cerit RES, Ömerli RES, Gelibolu RES, G RES, Geyve RES, Küptepe RES, İstanbul III, İpektepe gibi projelerle örneklendirebiliriz. 

Üretim hattında tam otomatik bir kaplama ünitesini devreye aldınız. Bu yatırım ve üretimde otomasyonun öneminden bahsedebilir misiniz?

2021 yılında tam otomatik bir kaplama ünitesini devreye aldık. Bu tesisimizde her türlü bağlantı elemanının kaplamasını yapabiliyoruz. Özellikle bizim en güçlü ürün grubumuz olan 10.9, M 27 ve üzerindeki cıvata gruplarında çok önemli bir konu olan sıcak daldırma galvaniz kaplama işlemi, robotlarla yapılıyor ve tüm proses parametreleri kontrol ediliyor. Ayrıca, ürünlerin temizleme işlemleri de ilgili standartların uygun gördüğü şekilde, asit kullanılmadan yapılıyor ve kaplama işlemi düşük sıcaklıkta uygulanıyor. Böylelikle hidrojen kırılganlığı riski ortadan kaldırılmış oluyor. Rüzgar enerjisi sektöründe kullanılan cıvatalar için en önemli riski hidrojen kırılganlığı oluşturuyor. Üretimin bu riskten arındırılmış olması, elbette çok önemli bir konu. Ayrıca asit kullanmadan, çevreye zararlı olmayan bir şekilde yüzey temizleme işleminin yapılıyor olması, firmamızın sürdürülebilirlikle ilgili hedeflerine uygun olarak tasarlandı.

KOSGEB onaylı üretimde dijitalleşme odaklı bir projeniz var. Proje hakkında bilgi aktarabilir misiniz?

Üretimde dijitalleşme konusuyla ilgili olarak KOSGEB’in bir proje çağrısıyla birlikte, zaten karar vermiş olduğumuz üretim sürecinin kontrolünü otomasyon ile gerçekleştirmeye yönelik yatırımımız için bir proje yazdık ve bu proje KOSGEB tarafından kabul edildi. 

Proje kapsamında; üretim sahasında uygun olan makinelerimizin tamamının otomasyon sistemine dahil edilmesini ve OEE (Toplam Ekipman etkinliği) verisinde en az yüzde 15 artış sağlanmasını, firmamızın mevcut olarak kullandığı ERP yazılımının yeni versiyona geçiş çalışmalarının tamamlanmasını, otomasyon sistemi ile entegrasyonu için gerekli olan kurgu değişikliği ve anahtar kullanıcıların eğitim çalışmalarının gerçekleştirilmesi gibi faaliyetleri tamamlayarak, birim maliyetlerinin en doğru şekilde raporlanabilmesini hedefliyoruz. Bu hedeflerin yanı sıra robot teknolojisi ile çalışacak yeni bir indüksiyon hattının kurulması ve sıcak dövme bölümünde robotları entegre ederek, üretim kapasitesinin artırılması ve aynı zamanda insan faktörünü kaldırarak, ürün kalitesinin iyileştirilmesini amaçlıyoruz.

Rüzgar enerjisi sektörü için standart bir üretim kalitesi ve verimlilik konularının, ayrıca doğru bir maliyet analizinin çok önemli olduğu düşünüldüğünde; bu yatırımın firmamızın rüzgar sektöründeki rekabet gücünü artıracağını söyleyebiliriz.

Kaleliler olarak birçok yeni yatırım yaptığınız 2021 yılını nasıl geçirdiniz?

Firmamız 2021 yılını iyi geçirdi diyebiliriz, yılı belirlediğimiz hedeflerin üzerinde kapattık. Ancak ekonomik belirsizlikler, ham madde arzındaki sıkıntılar ve değişken fiyatlar en çok zorlandığımız konular oldu. Dünyadaki gelişmeler, Çin üreticilerine getirilmekte olan antidumping vergileri gibi durumlar aslında ülkemizin ve firmamızın yeni pazarlar ve yeni müşterilere ulaşmasını kolaylaştırmaktadır. Ancak sürekli artan maliyetler ve kısa vadede bile öngörü yapamıyor olmak, tüm üreticilerin ve ihracatçıların işini çok zorlaştırmaktadır. Çok verimli geçebilecek bir dönemi, bu gibi nedenlerden ötürü potansiyelinin çok altında geçirmek gibi bir riskimiz olduğunu düşünüyorum.

Kaleliler’in 2022 yılı hedef ve beklentilerinden bahsedebilir misiniz? 

2022 yılında, ihracat yaptığımız ülke sayısını ve toplam ihracat tonajımızı artırmayı hedefliyoruz. Bu yıl, yeni sıcak dövme hattımızı devreye alacağız ve üretimde dijital kontrol ve ERP entegrasyonu gerçekleştireceğiz. Ayrıca bu yıl içerisinde laboratuvarımızın akreditasyon işlemlerine başlayacağız, özellikle rüzgar enerjisi sektöründeki müşterilerimiz için laboratuvar akreditasyonunun çok faydalı olacağını düşünüyoruz.

2022 yılında bir an önce ekonomik istikrarın sağlanması ve bizler gibi birçok kişiye istihdam sağlayan, dünya ile rekabete girebilecek kalitede üretim yapmak için gece gündüz büyük fedakarlıklarla çalışan üretici firmaların, emeklerinin boşa çıkmaması için gereken ortamın sağlanmasını ümit ediyor ve bekliyoruz.

Demet Mumcu kimdir?
Gıda Mühendisiyim. Uzun yıllar perakende sektöründe satış, pazarlama ve satınalma departmanlarında yöneticilik yaptım. Kaleliler’de 2006 yılından bu yana çalışıyorum ve şu an Kaleliler Genel Müdür Yardımcısı pozisyonunda görev almaktayım.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Trendler

Exit mobile version