GE ve Fina Enerji’den yenilenebilir enerji rüzgârı

Yayın tarihi:

-

GE Yenilenebilir Enerji ve Fina Enerji, Türkiye’de potansiyel sekiz rüzgâr enerjisi projesine 410 MW’lık güç sağlamak için bir mutabakat anlaşması imzaladı. 2017 yılı sonunda imzalanan Kızılcaterzi Rüzgâr Enerjisi Santrali anlaşmasıyla birlikte toplam 425 MW’a ulaşacak kurulu gücün 2020 yılı sonuna kadar devreye alınması öngörülüyor. Gerçekleştirilen iş birliği, aynı zamanda Türkiye’nin enerjinin yüzde 30’unun yenilenebilir kaynaklardan elde etmek yönündeki hedeflerine ulaşmasına katkıda bulunuyor.

GE’nin 3.8-130 rüzgâr türbinini tedarik etmesini ve uzun süreli servis hizmetlerini üstlenmesini öngören anlaşmanın imza töreni, GE Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su John Flannery ve Fina Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özyeğin’in katılımıyla gerçekleşti.

Murat Özyeğin, Fina Enerji olarak bu anlaşmanın, Türkiye’nin yenilenebilir enerji hedeflerine ulaşmasına büyük katkı sağlayacağını düşündüklerini ve bu anlaşmaya imza atmaktan gurur duyduklarını belirtti. Özyeğin, “2007 yılından itibaren hız kesmeden ve hedeflerimizi her geçen gün büyüterek yatırımlarımıza devam etmekteyiz. GE ile imzaladığımız anlaşmalar ile rüzgâr enerjisi alanında hâlihazırda 336 MW olan kurulu gücümüzü önümüzdeki 2 yıl içinde 761 MW’a çıkaracağız. Bu süreçte özellikle yerli üretime katkısını artıran, uzun süreli iş ortağımız GE ile yolumuza devam etmekten büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.

GE Yenilenebilir Enerji Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Türkiye Genel Müdürü Dr. Manar Al Moneef ise GE Yenilebilir Enerji’nin çalışmalarının ulusal stratejilerin gerçekleştirilmesine aktif bir şekilde katkıda bulunmasından büyük gurur duyduklarını belirtti. Moneef, “Türkiye’de yenilenebilir enerji hedeflerini desteklemenin yanı sıra GE olarak aynı zamanda yerel üretimin ve istihdamın geliştirmesi için de çalışıyoruz. İzmir’de 2017’de üretime başlayan GE’nin LM Wind Power türbin kanadı fabrikası bu taahhüdümüzün bir kanıtıdır. Bu anlaşma konusunda son derece heyecanlıyız” dedi.

GE’nin 3.8-130 rüzgâr türbini, 130 metrelik rotor çapı, yük yönetim kontrolleri, düşük akustik emisyonları, verimli bir elektrik enerjisi dönüşümü ve güçlü bir performans sunuyor. Türbinler, yerli aksam düzenlemelerine uygun olarak ülkedeki istihdamı ve yerelleştirme çabalarını destekleyecek.

GE ve Fina Enerji, Nisan 2017’de 10 Yıl Süreli Servis Anlaşması ile iş birliğini geliştirmeye karar verdiklerini duyurmuştu. Bu anlaşmaya ek olarak da GE’nin Predix platformunda çalışan Dijital Rüzgâr Santrali çözümlerinin Fina Enerji’nin mevcut rüzgâr santrallerinde iki yıllık bir deneme süresiyle sağlanmasına da karar verilmişti.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Trendler

Exit mobile version