Genel

Enerji sektörü, ICCI 2018’de buluştu

Yayın tarihi:

-

Türk enerji sektörü, 2-4 Mayıs tarihlerinde, Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı ICCI 2018’de 24. kez biraraya geldi. Sektörel Fuarcılık tarafından düzenlenen fuarda, 225 uluslararası katılımcı firma ile 14.140 ziyaretçi buluştu. Bu yıl birçok ilke imza atılan fuarda ilk defa kurulan “Diplomatik Alan”da dünyanın dört bir yanından gelen enerji sektörü profesyonelleri, diplomatlar ile buluştu.

Dünyanın en hızlı gelişen enerji piyasalarından biri olan Türkiye bu gücünü Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı ICCI 2018 ile uluslararası alana taşıdı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın desteğiyle Sektörel Fuarcılık tarafından düzenlenen fuar, sektörün önde gelen ulusal ve uluslararası firmalarını İstanbul’da bir araya getirdi. Fuarda bu yıl bir ilke imza atılarak yabancı konsoloslukların katılımıyla kurulan “Diplomatik Alan”da Türkiye enerji endüstrisine yönelik anlaşmalara imza atıldı.

Türkiye’de enerji sektörüne yönelik olarak atılan adımların sektör açısından büyük fırsatlar sunduğuna ve bu adımların “ICCI 2018”de en iyi şekilde karşılık bulduğuna dikkat çeken ICCI Yönetim Kurulu Başkanı Alexander Kühnel şunları belirtti:

“Türkiye’deki enerji politikaları, küresel anlamda Türkiye’yi yatırım açısından en cazip ülkelerden biri haline getirdi. Her fırsatta dile getirdiğim gibi Türkiye, dünyanın en hızlı gelişen enerji piyasalarından biri. ICCI 2018, Türkiye’nin enerji alanında attığı adımlarla geldiği yeri ve elde ettiği başarıları göstermesi açısından önemli bir uluslararası buluşma oldu. Yerli ve yabancı üreticilere, yatırımcılara ve satın almacılara birçok fırsat sunduğumuz fuara bu yıl önemli bir ilgi söz konusu oldu. 225 ulusal ve uluslararası katılımcı firmanın yer aldığı fuarı 14 binin üzerinde sektör profesyoneli ziyaret etti. Gelecek vaat eden iş bağlantıları ve yeni ithalat-ihracat fırsatları yaratan fuar, konferans ve ikili iş görüşmelerinin bir arada olduğu Avrasya’nın tek enerji etkinliği olarak öne çıktı.”

Türkiye, enerjisini Diplomatik Alan’a taşıdı

Üretim, iletim ve dağıtım gibi tüm enerji bileşenlerini bir araya getiren “ICCI”da bir ilke imza atılarak “Diplomatik Alan” kuruldu. Bu alanda Türkiye’ye yatırım yapmak isteyen ülkelerle hükümetler arası görüşmeler yapıldığına ve yeni anlaşmaların imzalandığına dikkat çeken ICCI Yönetim Kurulu Başkanı Alexander Kühnel şunları söyledi:

“Brezilya, Çekya, Yunanistan, Güney Kore gibi ülkelerin ticari temsilciliklerinin yanı sıra uluslararası anlaşmalar yapmak üzere yetkilendirilmiş konsolosluk görevlileri ICCI 2018’de yer aldı. Güney Afrika ve İran’dan sektörel düzeyde önemli isimlerin yer aldığı yabancı delegasyonları ağırladık. Ayrıca İtalya, Danimarka, Avusturya ve Çekya’dan da delegasyonlar fuarımızı ziyarette bulundular.”

Katılımcı firmaların yenilenebilir enerji, kojenerasyon, elektrik üretimi ve ticareti, elektrik iletim sistemleri, enerji tesislerinde bakım, onarım ve servis hizmetleri, çevre teknolojileri, enerji verimliliği, lojistik ve IT teknolojileri konularında ürün ve hizmetlerini sergilediği fuarda sektörün yeni trendleri ziyaretçilerle buluştu. Enerji değer zincirindeki tüm ana başlıklar, fuar süresinde düzenlenen konferanslarda da masaya yatırıldı.

Fuar sırasında rüzgâr enerjisi sektöründen temsilcilerle görüşme yapma fırsatı da elde ettik. Sektörün genel görünümüne dair fikirlerini sorduğumuz Enercon Türkiye Genel Müdürü Arif Günar şunları kaydetti:

Enercon Türkiye Genel Müdürü Arif Günar, ekibimizi Enercon stantında ağırladı

“ICCI Fuarı’nda 12 yıldır aktif olarak bulunuyoruz. Standımızla yine burada olmaktan mutluyuz. Özellikle bu yıl Enercon şirketimizin Türkiye’deki mevcudiyetinin 20. yılını da kutluyoruz ve bununla beraber de özellikle yeni türbin modellerimizi tanıtmaktan da mutluyuz. Özellikle şu anda yeni lanse ettiğimiz ve Türkiye’de kurmayı planladığımız Enercon EP3 serisini de tanıtıyoruz ve özellikle de buna çok büyük bir ilgi olduğunu da görüyoruz. Özellikle bu türbinleri de Türkiye’deki yerli ekipman teşviğinden dolayı, kanat, kule, jeneratör gibi ana aksamlarının üretimini Türkiye’de yapacağız ve bunun da startını vermiş durumdayız. Bu esnada Türkiye rüzgâr enerjisi sektörüne güvenimizi ve 20 yıldır da buradaki mevcudiyetimizi gösterdiğimizi düşünüyorum ve bundan sonraki süreçlerde de yine sektörümüzün stabil bir şekilde gelişmesini ve mevcudiyetimizin de korunmasını bekliyoruz.”

Yine fuar esnasında görüşme şansına eğiştiğimiz İzmirRüzgâr Platformu’ndan Aydın Yalçın da şunları belirtti:

İzmirRüzgar Platformu’ndan Aydın Yalçın

“2017 yılının ikinci yarısında bilhassa rüzgâr enerjisi santralleri ihaleleri açısından çok olumlu gelişmeler oldu. İlk önce YEKA öncesi 3000 MW’lık başvuruların 700 küsur MW’lık ihalesi yapıldı. Daha sonra 1000 MW’lık YEKA ihalesi ve ardından da kalan 2800-3000 MW’lık bir lisans yarışması yılın son haftası yapılarak sonuçlanmış oldu ve yaklaşık 3800-4000 MW’lık bir rüzgâr projesi lisanslama süreci ile 2017 yılını tamamlamış olduk.

2018’in başında da, Nisan ayı içerisinde alınacak olan başvuruların 2 yıllığına yani Nisan 2020’ye ertelenme haberiyle başladık. Yine buna paralel olarak da 1000 MW’lık 3 tane lokasyon, yerleşim belirlendi near-shore rüzgâr santrallerinin kurulumuyla ilgili. Baktığımızda son 6 ay içerisindeki gelişmeler bilhassa orta vade için olumlu görünse de, son yıllardaki projelerin sayısının azalması sanki biraz düşüş olacağını gösteriyor. Fakat 2017 yılının sonunda yapılan ihalelerin 2020 yılı itibariyle yavaş yavaş hareketlenmeye, kuruluma başlanacağı düşünüldüğünde sektörün 2020 yılından itibaren tekrar dinamik bir hale geleceğini öngörüyorum. Sektörün tabii ki bu şekilde sürdürülebilir olması lazım. Hem YEKA ihaleleriyle hem mevcut başvurular yapılarak lisanslanma yöntemiyle küçük ve orta ölçekli yatırımcıların da sektörde varlıklarını sürdürebilmeleri gerektiğini düşünüyorum. Onun dışında Türkiye’de yine yerli imalat konusunda çok hızlı ilerlemeler var bilhassa İzmir bölgesinde 3 tane global kanat imalatçısı, 4 fabrikada kanat imalatı yapıyor. Kule imalatçıları yine bu bölgede oldukça fazla sayıda. Onun dışında işletme ve bakımda servis sağlayıcılar, global ve yerli, ulusal danışman şirketler İzmir ve bölgesindeki işletmede bulunan santrallere ürün ve hizmet sağlamak üzere yerleşmiş durumdalar. Yerli hizmet, yerli imalatın bilhassa YEKA ile birlikte çok daha hızlanacağını, bir ivme kazanacağını ve sektöre çok olumlu katkılarda bulunacağını düşünüyorum.”

ICCI 2018’de görüştüğümüz bir diğer isim de HYTORC Türkiye Temsilcisi Cengiz Başıkoğlu oldu:

HYTORC Türkiye Temsilcisi Cengiz Başıkoğlu sorularımızı yanıtladı

“Rüzgâr sektöründe, enerji sektöründe bayağı eskiyiz, ilklerdeniz. 1991 yılında biz bu işe girdik ve o zamanlar rüzgâr yoktu ama biz bugünlere geldik. Beklediğimizden az tabii rüzgârın gelişimi. Beklediğimiz hedefler biraz yavaş gelişiyor. Birçok kararlar da dışarıdan geliyor. Burada bazı kararlar alınabilmeli. Bazı şeyleri biz adapte edemiyoruz rüzgâr teknolojisinde. Bazı inovasyonlar var, bunların mutlaka yurtdışına sorulması gerekiyor. Bilemiyorum bunları nasıl aşarız. HYTORC’un birçok inovasyon ürünü var, rüzgâr sektöründe çok fazla arızi durum var. Gerçekten problemler var. Bu problemleri biz çok rahatlıkla aşabiliriz bize ait olan tarafıyla, cıvatalama teknolojileriyle çalışıyoruz ama bu patentleri kullandırmakla ilgili illa ki yurtdışına sorulmasına ihtiyaç var. Hâlbuki biz burada birebir sahada çalışıp bunları tespit edebiliriz, gösterebiliriz.”

“ICCI” Uluslararası, Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı gelecek yıl 25. kez düzenlenecek. Etkinlik 15 -17 Mayıs 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Trendler

Exit mobile version