Eksim Enerji 2023 yılında 1000 MW kurulu güç hedefliyor

Yayın tarihi:

-

Eksim Enerji Genel Müdürü Sabahattin Er, 2022 yılında aktif kurulu gücü 800 MW, 2023 yılında ise 1000 MW’nin üzerine çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, “Yenilenebilir enerji alanındaki odağımızı kaynak bazında çeşitlendirerek artırmayı planlıyoruz” dedi.

Eksim Holding’in yüzde 100 yenilenebilir enerji şirketi olan Eksim Enerji, rüzgar enerjisinde Türkiye’nin en büyük yatırımcıları arasında yer alıyor. Eksim Enerji’nin yurt içinde 464 MW işletmede olan kapasitesinin yanı sıra geliştirme aşamasında 118 MW lisansı bulunuyor.

Mevcut üretim kapasitesiyle yıllık 400 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşıladıklarını belirten Eksim Enerji Genel Müdürü Sabahattin Er, 2000 yılından bugüne Türkiye’de 100’den fazla lokasyonda rüzgar hızı ölçümü yaparak Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) toplam 1800 MW büyüklüğünde 39 proje için başvuruda bulunduklarını söyledi.

2021 yılı içinde ilave kapasite tahsisi ile 120 MW daha RES lisansı çıkardıklarına dikkat çeken Sabahattin Er, “Bunların izin çalışmaları devam ediyor. Hibrit santraller konusunda da çalışmalarımızı yaptık. 125 MW civarında bir güneş kurulumumuz olacak. Önümüzde 250 MW civarında RES ve GES’ten oluşan bir yenilenebilir enerji yatırım portföyü var” dedi.

Yenilenebilir kaynaklardan 1,7 milyar kWh elektrik üretimi

Eksim Enerji’nin yenilenebilir enerji portföyünde rüzgar enerjisinin yanı sıra yurt içinde Rize Uzundere’de 63 MW ve Gürcistan sınırları içinde 100 MW kapasiteli toplam 3 adet hidroelektrik santrali işletmede bulunuyor. Şirket son olarak geçtiğimiz yıl yapılan Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA GES-3) ihalelerine katılarak toplam 70 MW güneş enerjisi kurmak için lisans hakkı kazandı. Bunun 20 MW’si Diyarbakır, 20 MW’si Şırnak, 20 MW’si Mardin ve 10 MW’si Kilis’i kapsıyor. 

Eksim Enerji 2021’de yenilenebilir enerji kaynaklarından yaklaşık 1,7 milyar kWh elektrik üretimi gerçekleştirdi.

Eksim Enerji Genel Müdürü Er: “1 milyon ton karbon emisyonu önlendi”

Eksim Enerji Genel Müdürü Sabahattin Er, bunun yaklaşık 570 bin hanenin elektriğine denk gelen bir üretim olduğunu belirterek, bu değerin ayrıca karbon standartlarına göre, 1 milyon tondan fazla karbonun atmosfere salınmasının önüne geçildiği anlamına geldiğini belirtiyor. Er, enerji alanında tamamen yenilenebilir enerji kaynaklarından oluşan bir portföyleri bulunduğunu, holding çatısı altında faaliyet gösteren fabrikalarda ve binalarda yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretmek üzere çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Er, “Ayrıca santrallerimizin birçoğu Gold Standard veya VCS tarafından sertifikalandırılmış olduğundan karbon ayak izi azaltımı konusunda da tüketicilere çözüm sunabiliyoruz. Gold Standard veya VCS kapsamında olmayan üretimlerimizde ise I-REC sertifikası ihracında bulunabiliyoruz” diyor.

“2023’de 1000 MW kurulu güç hedefliyoruz”

Yeni dönemde yenilenebilir enerjide devam etmek istediklerini belirten Sabahattin Er, 2022 yılında kurulu gücü 800 MW, 2023 yılında ise 1000 MW’nin üzerine çıkarmayı hedeflediklerini belirterek şöyle konuştu: “Yenilenebilir enerji alanındaki odağımızı önümüzdeki dönemde de kaynak bazında çeşitlendirerek artırmayı planlıyoruz. Hem yurt içi hem yurt dışı proje geliştirme faaliyetlerimize devam ediyoruz. Bununla beraber yenilenebilir enerji kaynaklarının daha yaygın entegrasyonu için sisteme esneklik kazandırmak şart. Bu sebeple öncelikle YEKDEM süreci dolmuş santrallerimizde depolama alanında pilot çalışmalar yapmayı hedefliyoruz. Bu açıdan batarya teknolojilerinin yanı sıra alternatif teknolojileri de takip ediyoruz.”

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Trendler

Exit mobile version