Genel

Dört milyon evin elektriği rüzgardan karşılanıyor

Yayın tarihi:

-

Kurulu güç içinde rüzgarın payının ilk defa yüzde 5’i geçtiğini belirten Yıldız, yaklaşık 4 milyon evin yıllık elektrik ihtiyacının rüzgar santrallerinden karşılandığını dile getirdi.

 

  1. Enerjive Tabi Kaynaklar Bakanlığı himayelerinde, Avrupa Rüzgar Enerjisi Birliği(EWEA) ve Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi (GWEC) iş birliği ile Türkiye RüzgarEnerjisi Birliği (TÜREB) tarafından organize edilen kongreye,Kıbrıs ve Ürdün Enerji Bakanlarının yanı sıra, İngiltere, Almanya, Danimarka, İspanya, Kore,Fransa, Polonya, Güney Afrika, Tunus, Makedonya, Japonya, İtalya, Yunanistan,Cezayir ülkelerinin rüzgar enerjisi başkanları ve yetkilileri katıldı.

Kongrede Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, IWPC Kongre

Başkanı Doç. Dr. H. Murat Mercan, Küresel Rüzgar Enerji Konseyi başkanı Dr. Klaus Rave,  Avrupa Rüzgar Enerjisi Birliği Başkanı Markus Tacke ve TÜREB Başkanı Mustafa Serdar Ataseven açılış konuşmalarını gerçekleştirdi. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise yurt dışında olduğundan kongreye video konuşmalarıyla katıldı. Yıldız, rüzgar enerjisinin Türkiye için güvenilir ve sürdürülebilir bir enerji çeşidi olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

 

Rüzgar enerjisi kurulu gücümüz, 13 yıl önceki 19 megavattan bugün 4 bin megavatlara ulaşan bir seyir izliyor. Ülkemizde rüzgar enerjisine 15 milyar lira yatırımyapıldı. 2014 yılı en fazla rüzgar kurulum gücünün devreye girdiği yıl oldu.Sadece geçtiğimiz yıl içinde kurulu gücümüze 800 megavattan fazla rüzgar santrali ekledik. 2014 yılında rüzgar enerjisi yatırımlarında ülkemiz Avrupa’da5. dünyada 10. sırada yer aldı. Devreye giren rüzgar santralleriyle geçtiğimiz yıl 850 milyon dolar daha az doğalgaz ithalatı yapıldı.”

 

“Rüzgarın payı yüzde 5’i geçti”

 

Kurulu güç içinde rüzgarın payının ilk defa yüzde 5’i geçtiğini belirten Yıldız, yaklaşık 4 milyon evin

yıllık elektrik ihtiyacının rüzgar santrallerinden karşılandığını dile getirdi.

 

“5.400 Rüzgar Türbinine İhtiyaç Var”

Bilim Sanayive Teknoloji Bakanı Fikri Işık, dünyada nüfus, sanayi ve teknolojik gelişmelere paralel olarak artan enerji talebinin karşılanması için ülkelerin arz güvenliğini sağlamaya önem verdiğini belirtti. Bölgemizde devam eden çatışmaların enerji kaynaklarını kontrol etme mücadelesi sonucu ortaya çıktığını hatırlatan Işık, OECD ülkeleri arasında enerji talebinin en hızlı arttığı ülke olduğumuzu aktardı. Avrupa’nın 6. dünyanın en büyük 17. ekonomisi olan ülkemizde kişi başına tüketilen elektrik miktarının neredeyse Avrupa’nınyarısı kadar olduğunu söyleyen Işık, 2023 yılında ülkemizdeki kişi başına tüketilen miktarın 3.237 kw/saatten 5.000 kw/saate çıkacağını ifade etti. Önümüzdeki10 yılda ülkemizde artan enerji talebini karşılamak üzere yıllık ortalama 12 milyar $’lık, toplamda ise 120 milyar $’lık enerji yatırımına ihtiyacımız olduğunu vurgulan Işık, sözlerine şöyle devam etti:

“Her yıl enerji için yurt dışına 55 milyar $ ödüyoruz. Eğer enerji üretiminde kendi kendimize yetebilseydik bu yıl bütçe açığımız olmayacak, üstelik 9 milyar $ fazla paramız olacaktı. Bu nedenle rüzgara ve güneşe önem vermeliyiz. 2023 yılınakadar 16.238 MW’lık tesisi hizmete almalıyız. Bu da 5.400 adet türbine ihtiyacımız olduğunu gösteriyor. Ülkemizde 8,5 milyar $’lık türbin pazarı oluşacak. Sanayi ürünlerinin yerli olarak karşılanması durumunda ek teşvikler veriyoruz. Satın alma garantimiz var. Yani Türkiye’de cazip bir yatırım ortamı var. Türkiye’ye yatırım yapanlar fırtınalı dönemler olsa bile kazanıyor.” dedi.

“Türkiye Avrupa’nın Parlayan Yıldızı”

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, Türkiye’de rüzgar enerjisinden elektrik üretiminin arttığına

dikkat çekti. Rüzgar enerjisinin bir sektör haline geldiğini belirterek, “son dönemde yapılan yatırımlar ve üretime geçen rüzgar santralleriyle, Türkiye Avrupa’nın parlayan yıldızı olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir” dedi. Yılmaz, son 7 yılda dünyadaki rüzgar kurulu gücü 3 kat artarken Türkiye’nin rüzgar kurulu güç kapasitesinin 24 kat arttığına işaret ederek, Türkiye’nin rüzgar enerjisinde global kurulu gücün yüzde 1’ine ulaştığını aktardı.

“Bu Kongre Maya Tutacak”

IWPC Kongre Başkanı Doç Dr. H. Murat Mercan, Kıtalararası Rüzgar Enerjisi Kongresi’nin

Afrika ülkelerine enerji sağlama çabası sayesinde doğduğunu anlatarak sözlerine başladı. Kongrenin daha da büyüyerek devam edeceğini belirten Mercan, “katılıma baktığımda görüyorum ki bu kongre maya tutacak. Bu buluşma yerlerinde iş fırsatları ve büyük bir sinerji yaratılıyor. Değerlendirmek lazım. Hem özel sektörde, hem kamu tarafında rüzgarı büyütmek için iyi niyetli çabalar var” dedi.

Yolumuz uzun, hedeflerimiz açık, yürüyüşümüz kararlı”

TÜREB Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, bu kongrenin yapılış amacının bilgi alışverişi sağlayarak, küresel rüzgar enerjisi gelişimine katkı sağlamak olduğunu aktardı.Gelin güçlerimizi birleştirelim ve bilgilerimizi çoğaltarak sektörü geliştirelim diyen Ataseven, Yunus Emre’nin ünlü dizeleri “Gelin Tanış Olalım,İşi kolay kılalım” sözleri ile yatırımcıları Türkiye’ye davet etti.

Bu kongreden çıkacak güçlü mesajlarla küresel sorularımıza cevap bulacağız diyen Ataseven, yolumuz uzun, hedeflerimiz açık, yürüyüşümüz kararlı vurgusu yaptı.

Avrupa Rüzgar Enerjisi Birliği Başkanı Markus Tacke ise sektörün genç bir sektörolduğunu, ortak hedefler doğrultusunda herkesi bir araya getirdiğini belirtti. Bilgileri paylaşırsak başarılı oluruz diyen Tacke, bu kongreyi iyi değerlendirmek gerektiğini söyledi.

Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi Başkanı Dr. Klaus Rave, dünya güzeli olan bir şehirde olmaktan mutluyuz diyerek sözlerine başladı. Fikir alışverişi sağlamak ve sorulara cevap bulabilmek için bu fuarda bağlantılar kurulabileceğinin altını çizen Rave, Türk hükümetini iddialı hedeflerinden dolayı kutladı.

IWPC

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Trendler

Exit mobile version