Genel

“2015 rüzgar enerjisi için hareketli geçecek”

Yayın tarihi:

-

2014 yılında rüzgar sektöründe beklenmedik kararlar, sevindirici gelişmeler bir arada yaşandı. İlk yarı yılda elde edilen 466 MW’lık başarı sevinci çok uzun sürmedi. İkinci yarıyılda yaşanan lisans iptalleri, çözümlenemeyen izin süreçleri ve arttırılan harç bedelleri ile sektör yavaşladı. Her şeye rağmen 2014 yılı 3900 MW civarında bir kurulu güçle sona erdi.

Şimdi önümüzde yeni bir dönem var. 2015 yılında bürokratik sıkıntılar aşılırsa 1000-1200 MW’lık bir kurulu gücü daha işletmeye alarak 5000 MW düzeyine ulaşabileceğimizi öngörüyoruz. Bu rakamlar rüzgarda her geçen gün ilerlediğimizi gösterse de, 2023 yılı hedefine bakıldığında (20.000 MW) kalan sekiz yılda daha çok çalışmamız gerektiğini anlıyoruz. Bundan sonra her yıl yaklaşık 1700-1800 MW’lık bir kapasiteyi işletmeye alabilirsek hedefi yakalayabiliyoruz. Bu nedenle 2015 yılında alınacak başvuruların hızla sonuçlandırılması ve ondan sonraki yıllar için sürdürülebilir bir başvuru mekanizmasının oluşturulması önem taşıyor.

Bu yıl uzun bir aradan sonra ilk kez rüzgar başvuruları alınacak. Biliyorsunuz rüzgar başvurularından önce ölçüm istasyonları kurulup bir yıllık ölçümleme yapılması gerekiyor. 2015 başvuruları için 1400’ün üstünde ölçümleme istasyonu kurulduğunu biliyoruz. Bu da 1400’ün üstünde proje demek. TEİAŞ 3.000 MW’lık kapasite açıkladı. Bu kadar proje 3.000 MW için yarışacak. Yani rekabet çok fazla olacak. Umarız bu kadar yoğun başvuru sonucu sektörde tıkanıklık yaşanmaz.
2015 yılı içinde başvuru heyecanının yanı sıra sektörün gelişimine katkı sağlayacak bir başka olay da 31 Mart – 2 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek. Kıtalararası Rüzgar Enerjisi Kongresi (IWPC).  Dünya Rüzgar Enerjisi Konseyi (GWEC), Avrupa Rüzgar Enerjisi Birliği (EWEA) ve TÜREB’in iş birliği ile ilk kez organize edilen bu kongrenin ülkemizde gerçekleşmesi rüzgar sektörü açısından oldukça sevindirici.
Türkiye rüzgarını dünyaya tanıtmak, kıtalararası rüzgar potansiyelini konuşmak ve Türkiye’nin gelecek dönemdeki rüzgardaki rolünü değerlendirmek üzere yapılan bu kongrenin İstanbul’a ekonomik anlamda da katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Kongre öncesinde 20 ülkenin rüzgar enerjisi birliği başkanları ile GWEC toplantısı gerçekleştirilecek. Enerji Bakanımızın da bulunacağı kongreye ayrıca dört ülkenin enerji bakanları da gelecek. Dünya’da rüzgar konusunda yaşanan tüm gelişmeler ilk ağızdan anlatılacak. Bu heyecan verici buluşmaya herkesi davet ediyoruz. Gelişmeleri www.tureb.com.tr sayfasından takip edebilirsiniz. Herkese keyifli ve güzel bir yıl diliyoruz.
TÜREB Yönetim Kurulu Başkanı
Mustafa Serdar Ataseven

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Trendler

Exit mobile version