Genel

“Rüzgar enerjisinde kümülatif etki değerlendirmesi yapılamaz”

Yayın tarihi:

-

 

Çevreci Enerji Derneği’nden Yarımada Açıklaması

 

İzmir İdare Mahkemesi’nde, “Çeşme Yarımadası” olarak belirtilen (Çeşme, Urla, Karaburun, Seferihisar) bölgede RES kurulmaması ve kümülatif etkisi değerlendirmesi yapılması gerektiği iddiasıyla İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne açılan dava, “RES projelerinde kümülatif etki değerlendirmesi yapma zorunluluğunun olmadığı, mevzuatta böyle bir hükmün yer almadığı” belirtilerek reddedildi.

 

Medya Ege haberine göre; Dava sürecinde İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yanında davaya müdahil olan Çevreci Enerji Derneği (ÇED) Başkanı Tolga Şallı, konuyla ilgili bir açıklama yaptı.Rüzgar enerjisi yatırımlarıyla ilgili verilen idari kararların iptaline yönelik bilimsel temelden uzak davalar açıldığını öne süren Şallı, “Bu davalar; ÇED gerekli değildir kararının, ÇED olumlu kararının, EPDK Kurul kararlarının, üretim lisansının, imar planlarının iptaline yönelik açılıyor. Derneğimiz birçok davada idarenin yanında müdahil olarak yer alıp yargılamalara bir nebze ışık tutmaya çalışıyor” dedi.

 

KÜMÜLATİF DEĞERLENDİRME YAPILAMAZ

Rüzgar enerji santrallerinin atıkları olmadığını ve havaya karbon salınımında bulunmadığını hatırlatan Şallı, rüzgar enerjisinde kümülatif değerlendirme yapılamayacağını kaydetti.Rüzgar enerji türbinlerinin suyun kirlenmesine neden olmadığını veya su tüketmediğinin altını çizen Tolga Şallı, neden kümülatif değerlendirme yapılamayacağını şu sözlerle açıkladı: “Rüzgar enerji santraline tahsis edilen hazineye ait arazide; türbinlerin, kadastral yol yok ise açılan yolun ve şalt merkezinin kapladığı alan tahsis edilen alanın % 2 – 3 oranındadır. Geri kalan alan olduğu gibi varlığını devam edecek olup ilgili firmanın üretim lisansı süresi bitinceye kadar (49 yıl) insan eli değmeden, bir çivi dahi çakılmadan doğayı korumuş olacak. Her bir projenin olumlu ve olumsuz etkileri ÇED sürecinde değerlendirilir. Olumsuz yöndeki etkilerin önlenmesi veya en aza indirilmesi için gerekli çalışmalar yapılır. Ayrıca mevzuatımızda kümülatif etki değerlendirmesi yapılması gerektiğiyle ilgili bir hüküm bulunmamaktadır.

 

 

“HER PROJE KENDİ İÇİNDE DEĞERLENDİRİLMELİ”

Her RES projesinin kendi gücüne göre ayrı ayrı değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Tolga Şallı, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Her birinin çevreyle olan etkileşimi farklıdır. Rüzgar enerjisi yatırımlarında 50 – 60 kurum ve kuruluştan izin, onay ve görüş alınır. Bu karar ile RES’lerin bulundukları bölgeye olumsuz bir etkisinin olmadığı bir kez daha kanıtlanmıştır. Atığının olmaması, karbon salmaması, su tüketmemesi veya suyu kullanmaması diğer enerji üretim sistemlerinden farklarını ortaya koymaktadır. Tüm dünya ülkeleri kendi kaynaklarından elektrik üretmeye çalışırken ülkemizin de yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretmesi artık bir zorunluluktur.

 

“YENİLENEBİLİR ENERJİNİN YANINDA YER ALMALIYIZ”

Türkiye’nin rüzgar enerjisi potansiyeli bakımından zengin sayılabilecek bir coğrafyaya sahip olduğuna ve toplam 131 bin MW potansiyele sahip olduğunu anlatan Şallı, “Ancak bu kadar gücümüz varken, ülkemizin rüzgar enerjisi kurulu gücü sadece 6150 MW. Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretilmesi gerek ülkemizin enerji bağımsızlığı, gerekse dünyamızın iklim değişikliği yle mücadelesinde en önemli unsurdur. 2005 – 2015 yılları ortalamasına göre her yıl elektrik üretmek için ithal ettiğimiz hammaddelere 46 milyar dolar harcamaktayız. Doğayı, ülkemizi ve dünyamızı savunmanın bir yöntemi de yenilenebilir enerjinin yanında olmaktır” diye konuştu.

 

“SAĞLIKLI ÇEVRE ANAYASAL HAKTIR”

Herkesin sağlıklı bir çevrede yaşamasının anayasal bir hak olduğunu dile getiren Tolga Şallı, bu hakkın yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanarak gerçekleşeceğini kaydetti. Rüzgar enerjisine karşı açılan davalarda ortaya atılan iddiaları kanıtlayabilecek bilimsel çalışmalar bulunmadığını iddia eden Şallı, “Tüm dünya ülkeleri hızla kendi kaynaklarından elektrik elde etme çabası içinde. Örneğin Almanya’da şu an 28 bin civarında rüzgar türbini bulunmakta. Almanya 48 bin MW’ı, 9,5 milyon nüfuslu İsveç 6 bin MW’ı geçti. İspanya’nın kurulu gücü 25 bin MW oldu. Ülkemizde ise sadece 3 bin civarında türbin bulunmakta. Türkiye geçen yıl devreye aldığı bin 387 MW ile gücüne güç kattı ve Avrupa’da 3’üncü, dünyada ise 7’nci oldu” ifadelerini kullandı.

 

 

 

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Trendler

Exit mobile version