Enerji Depolama Sistemleri

Enerji yatırımcılarına can suyu; Hibrit

Yayın tarihi:

-

Son zamanlarda oldukça ilgi çeken ve enerji yatırımcıları için umut  ışığı olan  yardımcı kaynak (hibrit) enerji  yatırımları gündemimize oturdu. 

Birden fazla  enerji kaynağına dayalı olarak üretim yapabilen enerji santrallerını hibrit santral olarak tanımlıyoruz.

Ana enerji kaynağına yardımcı kaynak olarak kurulabilecek bu ilave santraller sayesinde, enerji kaynağına  tahsis edilen  bağlantı kapasitesinin dolaylı olarak arttırılması sağlanacaktır. Herhangi bir zamanda, santraldeki hibrit enerji sistemlerinden  birinin enerji üretmeye devam etme olasılığı artacak ve  santraldeki toplam enerji üretim kapasitesi yükselmiş olacaktır.

Örneğin; kurulumu yapılan bir rüzgar santralinde rüzgar hızlarının  değişken olması nedeniyle enerji üretiminde yaşanan kayıpları ,santrale ilave  edilecek ve yardımcı kaynak olarak güneş enerjisi kullanılarak yapılacak bir ek santral  ile  enerji üretimini sürdürülebilir hale getirebiliriz.   

Yardımcı kaynak kurulabilecek alanlar;  lisans sınırları içerisinde kalmakla beraber , yeni tahsis edilebilecek   alanlar da olabilmektedir. Bunun için öncelikle lisans tadili ile koordinat değişikliği yapılması gerekmektedir.

Ana kaynağı Rüzgar ve güneş olan enerji  yatırımlarına yardımcı kaynak yaratabildiğimiz gibi diğer enerji kaynaklarında da verimi arttırmak amacı ile yan kaynak kullanımı avantaj sağlayacaktır.

Örneğin; Biyogaz santrallerindeki hammadde yetersizliğinden kaynaklı tam kapasite çalışamama durumunu, lisanslı santrallere derç edilmiş alanlara güneş enerjisi santrali kurarak santralin verimli bir şekilde çalışması sağlanabilecektir. Jeotermal santralinde ; Jeotermal kuyusuna bitişik arazi, jeotermal kanalına bitişik arazi, kuyu başı tesisleri ve santral alanına bitişik araziler yardımcı kaynak kurulabilecek arazilerdir.

Yine aynı şekilde . Hidroelektrik enerji santrallerinde, dönemsel olarak suyun çekilmesi veya suyun buharlaşması gibi sorunlardan kaynaklanan enerji üretimindeki kayıplar, sisteme ek olarak kurulabilecek güneş enerjisi santrali ile dengelenebilecek olup, su yüzeylerine yüzer paneller ile güneş santral  kurulabilecek ve mevcut panellerin su ile soğutulması da sağlanabilmektedir.

Bunların yanı sıra lisanslı kojenerasyon elektrik üretim tesislerine, termik enerji santrallerine yardımcı tesis olarak Güneş veya Rüzgar Enerji Santrali kurmak mümkün olmaktadır.

Kojenerasyonlarda  Lisans bölgesinde yer alan tüm çatı ve arazilere kurulum yapılabilmekte olup, termik santrallerde  Kömür madeni sahasına ve sahaya bitişik arazilere kurulum yapılabilmektedir. Böylelikle tükenmekte olan fosil yakıtlar yerine temiz enerji ile üretim hakkı kazanılmış olacaktır.

Üretilen bu enerjiler  mevcut YEKDEM fiyatları üzerinden dolaylı olarak satılmış olacaktır. Santrallerin elektrik güçleri artmamakla beraber mekanik güçleri artacak olup üretimlerine katkı sağlanmış olacaktır.YEKDEM sonunda da serbest piyasa üzerinden satmaya devam edilebileceklerdir. Enerji satışları ana kaynağın satış bedeli üzerinden değerlendirilecek olup, örneğin bir rüzgar santralına GES yardımcı tesis yapılmışsa, satış bedeli RES in satış bedeli üzerinden değerlendirilecektir.

Hibrit santrallerin tarımsal toprağa ve orman alanlara yapılmaması gerekmekte olup, öncelikle santral sahasını oluşturan alanlar ya da tesisler arasında teknik  alanda makul mesafeler bırakılması ve üretim tesis sahasının bütünleşik olması zorunluluğu bulunmaktadır.  

Elektrik üretim tesislerinin birden çok kaynaklı elektrik üretim tesisine dönüştürülmesi kapsamında, yardımcı kaynağı güneş enerjisi olan birden çok kaynaklı elektrik üretim tesislerinde, her 1 MW yardımcı kaynak gücüne karşılık en az 15 dönüme kadar alan santral sahası gerekmektedir.   

Birden çok kaynaklı elektrik üretim tesislerinde kurulabilecek yardımcı kaynağın elektriksel gücü 50 MW altındaki tesislerde ana kaynağın gücünü geçemeyecek, 50 MW üstündeki tesislerde ise 50 MW’a ilave edilecek ana kaynağın gücünün yarısını geçemeyecek olup, yenilenebilir tesisler dışında kalan enerji tesislerinde %15 yardımcı kaynak kısıtı uygulanabilecektir. Trafo kapasitelerindeki sınırlar göz önüne alınarak, daha fazla yatırımcının düzenlemeden yaralanabilmesi için de hibrit yatırımlar için üst sınır 100 MW olarak uygulanacaktır. 

Ayrıca yardımcı kaynak için  ek saha istenmesi durumunda talep edilen sahanın da mevcut sahasına eklenebileceği, ayrıca santral yatırımı için gerekli olan özel mülkiyete ait alanlar için de gerekli olan durumlarda kamulaştırma yolu ile edinilebilmesine imkan sağlanabilecektir.

Hibrit santrallerin yeşil enerji üretimine çok katkısı olacağı düşünülmekle beraber, yatırımı tamamlanan santrallere ilave bir yük getirmeden üretimde kapasiteyi arttırmaya katkı sağlayacaktır.

Böylece mevcut tesislerde kurulu gücü maksimum derecede kullanma imkânı sağlanacaktır.

Enerji sektörüne can suyu olacak ve sektörü hareketlendirecek bu yardımcı ve dolayısı ile  yenilenebilir kaynakların kullanımının  artması  ve berekete dönüşmesi dileklerimizle bol enerjili  günler diliyorum. 

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Trendler

Exit mobile version