Proje Yönetimi

Dev enerji potansiyeline ilk dokunuşlar

Yayın tarihi:

-

Deniz üstü rüzgar enerjisi üretiminde ülkemizde kısa sürede büyük adımlar atılıyor. Marentech Expo da bu adımlardan biri. Deniz üstü rüzgarında bir ilk olarak Türkiye enerji sektörü tarihine geçen Marentech’i, Bifaş Yönetim Kurulu Üyesi Feraye Gürel ile konuştuk. 

Feraye Gürel
BİFAŞ Yönetim Kurulu Üyesi

Marentech Expo’yu gerçekleştirme hikayenizi anlatır mısınız? 

8400 km olan kıyı uzunluğumuzu ve ülkemizin 3 tarafının denizlerle çevrili olduğunu düşününce Türkiye’nin deniz üstü rüzgarı konusunda inanılmaz bir potansiyeli olduğunu görüyoruz. Türkiye’de çok yeni bir başlık olan Deniz üstü Enerji Teknolojileri konusu ile ilgili DÜRED, dernek kuruluşundan hemen sonra konferans ve fuar çalışmaları yapmak, bu konuyu Türkiye’de daha bilinir hale getirmek ve Türkiye’yi bu konuda olması gereken noktaya taşımak istedi. Kısacası, Marentech Fuar ve Konferansının fikir babası tamamen DÜRED’tir. Projenin ciddiyeti ve sorumluluğu nedeni ile DÜRED bizlerle çalışmayı tercih etti. Biz de enerji sektöründeki yurt içi ve yurt dışı olmak üzere 25 yıllık deneyimimiz ile bu projenin bir parçası olmak için seve seve projeye bu farklı projeye dahil olduk.

Marentech Expo sektörde hangi branşlardan ve firmalardan katılım gerçekleşiyor?

Türkiye’nin ve bölgenin deniz üstü enerji sektörüne ev sahipliği yapan Marentech Expo’da rüzgar türbin tedarikçileri, türbin temel tedarikçileri, güneş panelleri, dalga enerji ekipman tedarikçileri, akıntı, enerji ekipman tedarikçileri, mühendislik firmaları, deniz nakliyat firmaları, tersaneler, marina ekipman firmaları, liman inşaat firmaları başta olmak üzere geniş bir ürün yelpazesinden 300’ün üzerinde firma, doğru alıcı ve yatırımcıyı ile buluşturmayı hedefliyoruz.

Expo’nun hitap ettiği ziyaretçi kitlesini hangi kesimler meydana getiriyor?

Enerji sektörü profesyonelleri, denizcilik sektörü profesyonelleri, kamu kurumları, enerji yatırımcı firmaları, türbin firmaları, tersaneler, deniz taşımacılığı firmaları, ölçüm ve mühendislik şirketleri, üniversiteler, basın ve medya, dernek ve federasyonların ziyaretiyle gerçekleşecek Marentech Expo’da katılımcılar, iş ağını ve ihracat ivmelerini arttırırken; ziyaretçiler de son teknoloji ürünlerle buluşma fırsatı yakalayacak.

Marentech Expo’nun ortaya çıkmasında nasıl bir iş birliği ağından söz edebiliriz?

İzmir Kalkınma Ajansı, ENSİA ve GENSED gibi derneklerin yanı sıra, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızın da destekleri ile projemizi harekete geçirdik. Uluslararası deneyimimiz ve sektör bilgimiz ile de iştirakçi ağımızı genişlettik.

Marentceh Expo’da hangi başlıklar ele alındı?

Marentech kapsamındaki konferansta, Deniz Üstü Rüzgâr Enerjisi, Ülkelerin Deniz Üstü Enerji Mevzuatı, Yüzer Temelli Deniz üstü Rüzgâr Elektrik Santralleri, Yüzer Güneş Elektrik Santralları, Dalga Enerjisi, Akıntı Enerjisi, Hidrojen Enerjisi, Sanayi ve Üretim ana başlıkları ele alındı.

Marentech Expo’nun sektöre ve ihracat rakamlarına nasıl faydası ve katkısı olacak?

Avrupa, Orta Doğu ve Körfez ülkelerinden profesyonel yatırımcı ve alıcılar, deniz üstü enerji pazarındaki en inovatif ürün ve teknolojilerinin sergilendiği Marentech Expo ile ticaret ve yatırım hacmini genişletme fırsatı sunuyoruz.

Marentech Expo, 24 ülkeden 20.000’in üzerinde yerli ve yabancı firmayı ağırlamasının yanı sıra, özel yatırımcılarına ve önde gelen üretici firmalarına sağladığı B2B toplantıları ile uluslararası iş ağını oluşturarak eşsiz bir buluşma platformu sağlayacak.

Geçtiğimiz günlerde meclis onayından geçen Paris iklim anlaşması, küresel iklim değişikliği sorunu ve bu sorunun yönetimi için yenilenebilir enerji kaynakları kullanımının yaygınlaştırılmasının önemi ortaya koyuyor. Offshore potansiyelimizi düşünürsek, iklim değişikliği hedeflerimize katkısı hakkında neler söylemek istersiniz?

Paris İklim Anlaşması’nın sağlanması, Dünya’da yeşil enerji devrimini sağlayacaktır. Buna energy transition, enerjinin dönüşümü de deniyor. Ülkemiz bu konuda zaten üzerine düşeni yaptı. Karada RES’lerde. Şimdi sıra deniz üstü RES’lerde. 2030-2040 yılları arasına bakarsak, Dünya’da en önemli sözler deniz üstü konusunda verildiği için 2040 yılında Avrupa’da enerjinin %60’a yakınının deniz üstü RES’lerden karşılanacağı projekte ediliyor. Paris Anlaşması’nın bir diğer önemli konusu da ülkelerin ihracat yapabilmesi için artık enerjilerinin ne kadarlık kısmını yenilenebilir enerjiden karşıladıklarını ispatlamak zorunda kalacaklar, olay oraya doğru gidiyor. Artık bir ülke bir ülkeye ihracat yaparken ya da Avrupa Birlği’ne giriş için yenilenebilir enerji bir kriter olarak gelecek. Ülkemiz de Paris İklim Anlaşması’nı imzalayaraktan aslında çok net bir yenilenebilir enerji hedefi koydu. 

Ülkemizde yenilenebilir enerjide en önemli kriter, önümüzdeki yıllarda deniz üstü RES’ler olacaktır. Çünkü ülkemizdeki yaklaşık 100GW potansiyel düşünüldüğünde ve etrafımızdaki gerek Karadeniz gerek Hazar Denizi ile ele alındığında, Dünya Bankası raporlarına göre yaklaşık 1000GW kapasiteden bahsediliyor. Bu kapasitenin üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke tarafından kullanılmaması söz konusu olamaz. 

Marentech Expo’nun gelecekte alacağı biçimle ilgili ön görüleriniz nelerdir?

Türkiye’de 10 yıl içerisinde öngörülen enerji sektörünün büyük potansiyelini göz önünde bulundurarak; 2035 yılına kadar 4 adet 1000 MW DRES kurulumu ile yaklaşık 12 milyar Euro hacminde pazar oluşmasını bekliyoruz. Ayrıca yüzer GES’ler başta olmak üzere diğer deniz üstü enerji kaynaklarının da gelişeceği görülmektedir. Sektörün tek buluşma noktası olacak Marentech Expo – Deniz Üstü Enerji Teknolojileri Fuarı, Türkiye deniz üstü enerji sektörünün ticaret hacmine büyük katkı ve ivme sağlayacak.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Trendler

Exit mobile version