Connect with us

Zorlu Enerji sürdürülebilirlik için çalışıyor

Yayın tarihi:

-

Türkiye’deki portföyünün yüzde 78’ini yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlayan Zorlu Enerji, Türkiye’deki en büyük rüzgar yatırımcıları arasında yer alıyor. 80,3 MW kurulu güce sahip Sarıtepe ve Demirciler Rüzgar Enerjisi Santrallerini Ağustos 2016’da tam kapasite devreye alan Zorlu Enerji, tüm rüzgar projelerinin sürdürülebilirliğe katkısını “Gold Standard” sertifikası ile ortaya koyuyor.   

Referans projeler geliştirmeyi sürdüren Zorlu Enerji, Osmaniye’nin Bahçe ilçesinde 100 milyon euro yatırımla hayata geçirdiği Sarıtepe ve Demirciler Rüzgar Enerjisi Santrallerini (RES) Ağustos 2016’da tam kapasite devreye alarak, bu alandaki toplam kurulu gücünü 271,7 MW’a taşıdı. Zorlu Enerji, 2017 itibariyle toplam kurulu gücünün yüzde 25’ine yakınını rüzgar yatırımlarından sağlar konuma gelirken; Türkiye’deki kurulu gücündeki yerli ve yenilenebilir enerji kaynakları oranı da yüzde 78’e ulaştı.

Zorlu Enerji’nin 2010 yılında devreye aldığı Gökçedağ RES, halihazırda Türkiye’nin en büyük rüzgar santralleri arasında yer almanın yanında yıllık 325 milyon kilovat/saat elektrik üretimi ile 130 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayabilen bir kapasite sunuyor. Türkiye’nin rüzgar potansiyeli en yüksek noktalarından biri olan Osmaniye’de kurulu santral, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) tarafından 6. Sürdürülebilirlik Ödülleri kapsamında Çevresel ve Sosyal Performans kategorisinde Sürdürülebilirlik Ödülü’ne layık görüldü. 

Pakistan’ın ilk rüzgar enerjisi santrali Zorlu Enerji’den

Sadece Türkiye’nin değil, Pakistan’ın da en büyük RES yatırımcıları arasında yer alan Zorlu Enerji’nin ödüllü bir diğer rüzgar enerjisi projesi ise Pakistan’da. Proje geliştirmedeki uzmanlığını yalnızca yurt içi pazarlarla sınırlamayan Zorlu Enerji, enerji arzının talebi karşılamakta yetersiz kaldığı Ortadoğu ve Asya pazarındaki yatırımlarına güvenle devam ediyor. İnşasına 2007 yılında başladığı Pakistan’ın ilk rüzgar enerjisi santralini 2013 yılında devreye alan Zorlu Enerji’nin 56,4 MW kurulu güce sahip santralinin kapasitesini 300 MW’a kadar yükseltme opsiyonu bulunuyor. Gharo-Keti-Bandar-Hyderabad rüzgar koridorunda yer alan Jhimpir santrali, 17 yıl boyunca her yıl Pakistan’daki 350 bin haneyi aydınlatacak. Santral, 2013 yılında devreye giren santral, ayrıca Mart 2012’de Project Finance dergisi tarafından verilen “Ortadoğu’nun En İyi Yenilenebilir Enerji Finansmanı” ödülüne layık görüldü.

Gönüllü karbon piyasalarının en itibarlısı Gold Standard sertifikalı projeler  

Sorumlu yatırımcı misyonuyla hareket eden Zorlu Enerji, şimdiye kadar hayata geçirdiği 4 rüzgar enerjisi santralinde de gönüllü karbon piyasasında işlem gören enerji projelerini derecelendiren standartlar arasında en itibarlısı olan “Gold Standard” sertifikasını aldı. 302 bin 675 ton CO₂ emisyon azaltımı sunan Gökçedağ RES projesi, 2009 yılında Gold Standard sertifikası alan dünyanın en büyük yenilenebilir enerji projesi olurken; Zorlu Enerji, Pakistan’daki RES projesiyle de sertifikaya layık görülerek ülkede Gold Standard sertifikası alan ilk şirket oldu. Dünyada 80’den fazla sivil toplum örgütü tarafından desteklenen ve 1100 projenin de gelişmesi için çalışan program, Gold Standard Foundation tarafından yürütülüyor. Gönüllü piyasadaki kredibiliteyi ve şeffaflığı garanti eden sertifika, yüksek kaliteli karbon kredilerinin oluşturulmasında bir kalite güvence bedeli sağlıyor. Risk kontrolü, paydaş kabulü itibar artırımı ve piyasa görünürlüğü kriterlerini karşılayan Zorlu Enerji RES projelerinin, sürdürülebilir kalkınmaya katkısı, bu sertifikayla onaylanıyor.

Türkiye’deki ilk kuş radar sistemi

Sürdürülebilirlik bakış açısını rüzgar enerji projelerine de yansıtan Zorlu Enerji, Gökçedağ RES ile Türkiye’de “Karbon Emisyon Satış Sözleşmesi” imzalayan ilk enerji şirketi olmasının yanı sıra Türkiye’deki ilk kuş izleme radarının da yatırımcısı konumunda. 500 bin dolar yatırım ile kurduğu Merlin Radar Sistemi, kuş hareketlerini algılayarak hem kuşların hem türbin kanatlarının zarar görmesini engellemeyi amaçlıyor. Sistem, rüzgar santrallerine yaklaşan kuş ve kuş sürülerini tespit ederek, gerçek zamanlı izleme sunarak, santral yakınındaki kuşların kanatlara çarparak hayatını kaybetmesi ve türbin kanatlarının hasar görmesinin önüne geçilmesi sağlanıyor.

Sürdürülebilirlik Endeksi’nde Gönüllü

Yatırım kararlarını ekonomik, çevresel ve toplumsal sürdürülebilirlik anlayışı çerçevesinde ele alan Zorlu Enerji, Kasım 2016’dan bu yana BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde yer alıyor. Borsa İstanbul’un (BIST) 2018 dönemi için açıkladığı Sürdürülebilirlik Endeksi, şirketlerin doğal kaynakların tükenmesi, küresel ısınma, sağlık, güvenlik, istihdam gibi konulara nasıl yaklaştıkları ve yaklaşımlarını, kurumsal yönetim politika ve uygulamalarına ne kadar yansıttıkları değerlendirilerek oluşturuluyor. Zorlu Enerji, endekste yer alan 44 şirketten biri.

Zorlu Enerji Grubu, ayrıca, sürdürülebilirlik stratejisinin uzun vadeli belirlenmesi ve bu alandaki hedef ve aksiyonların iş süreçlerinin her noktasında uygulanması için oluşturduğu Sürdürülebilirlik Kurulu önderliğinde 5’inci Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayınlamak üzere çalışmalarını sürdürüyor.

Devamını oku
Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Genel

ENERCON ve Enerjisa Üretim, YEKA-2’nin ikinci aşaması için türbin anlaşması imzaladı

Yayın tarihi:

-

Yazar

Enercon ve Enerjisa Üretim, WindEurope Bilbao etkinliğinde YEKA-2 projeleri kapsamında 250 MW’lık türbin sevkiyat sözleşmesi imzaladı. 750 MW’lık türbin teslimat anlaşmalarının başarılı bir şekilde yerine getirilmesinin ardından imzalanan anlaşma ile 1.000 MW’lık projenin tamamlanması için önemli bir adım atıldı. 250 MW kapasite için imzalanan anlaşma kapsamında, 60 adet Enercon E-138 EP3 E2 Rüzgar Türbini teslim edilecek.

Türkiye rüzgar enerjisi sektörünün önde gelen şirketlerinden ENERCON ve Enerjisa Üretim, İspanya’nın Bilbao kentinde düzenlenen WindEurope etkinliğinde Türkiye Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez’in de katılımıyla gerçekleştirilen imza töreninde, YEKA-2 projesi kapsamında iş birliklerine devam ettiklerini duyurdu. 20 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilen imza töreninde; ENERCON CEO’su Udo Bauer, ENERCON CCO’su Uli Schulze Südhoff, ENERCON Bölge Başkanı Arif Günyar, Enerjisa Üretim Rüzgâr Santralleri Yatırımlar Genel Müdür Yardımcısı Ezgi Deniz Katmer, Enerjisa Üretim Satın Alma Genel Müdür Yardımcısı Aziz Ünal ve Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği Başkanı İbrahim Erden de yer aldı.

Türkiye rüzgar enerjisi sektörünün öncü firmaları olarak, yaptıkları iş birliği ile Türkiye’nin yenilenebilir enerji hedeflerine önemli katkılarda bulunan Enercon ve Enerjisa Üretim, bu katkıyı sürdürmeye devam ediyor. 2022’nin Ekim ayında gerçekleştirdikleri stratejik bir anlaşma ile YEKA-2 Projesi’nde toplam 1000 MW’lık bir kapasite için çerçeve anlaşması imzalayan şirketlerin bu projesi, Türkiye rüzgar enerjisi endüstrisinin sürdürülebilir geleceği için önemli bir adımı temsil ediyor. İlk fazda başarıyla tamamlanan 750 MW’lık türbin sevkiyat anlaşmalarının ardından, bugün geriye kalan 250 MW’lık kapasite için 60 adet Enercon E-138 EP3 E2 rüzgar türbini içeren sevkiyat anlaşması ile projenin tamamlanmasına bir adım daha yaklaşılarak, toplam 1000 MW’lık kapasite için türbin üretimine yeşil ışık yakılmış oluyor. Bu gelişme, YEKA 2 Projesi’nin başarılı bir şekilde ilerlediğini gösterirken, Türkiye temiz enerji hedeflerine ulaşma yolunda sağlam adımlarla ilerliyor.

Törende konuşan ENERCON CCO’su Uli Schulze Südhoff, şunları söylüyor: “Türkiye, rüzgar türbinlerinin üretimi, satışı, kurulumu ve servisi açısından ENERCON için odak pazar olmaya devam ediyor. Büyük perspektifler sunuyor ve yetkili makamlar tarafından muazzam bir destek alıyoruz. Ülkenin yenilenebilir enerjinin ve özellikle de kara rüzgârının yaygınlaştırılması konusunda net bir kararlılığı var. Türkiye’deki sahalarda son derece güvenilir olduğu kanıtlanmış, sınıfının en iyisi rüzgar türbini teknolojisini sağlayarak müşterimiz Enerjisa Üretim ile birlikte Türkiye’nin yenilenebilir enerji alanındaki hedeflerini desteklemekten memnuniyet duyuyoruz. Enerjisa Üretim’e güvenleri için teşekkür ediyor ve verimli iş birliğimizi sürdürmeyi dört gözle bekliyoruz.”

ENERCON Orta Asya, Orta Doğu ve Afrika Bölge Başkanı Arif Günyar, yapılan anlaşma ve projenin önemine dair şu açıklamalarda bulunuyor: “ENERCON olarak, partnerimiz Enerjisa Üretim ile 2022 yılında Avrupa’da tek kalemde imzalanan en büyük 1000 MW ilk çerçeve anlaşmasını gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz. YEKA II ihalesinin getirdiği derin yerlilik kapsamlarına uygun olarak, yerli aksam ile gerçekleşecek olan projelerimiz, mevcut yerli üretim ve sanayinin devam etmesi ve derinleştirilmesi açısından önemli bir mihenk taşı olmuştur.”

Enerjisa Üretim Rüzgâr Santralleri Yatırımlar Genel Müdür Yardımcısı Ezgi Deniz Katmer, “1.000 MW YEKA 2 Projesi, Türkiye’nin yenilenebilir enerji sektörüne tarihi bir yatırımdır. ENERCON iş birliğiyle önümüzdeki dönemde Türkiye’de kurulacak her üç rüzgar türbininden biri Enerjisa Üretim imzasını taşıyacak ve Türkiye’nin yenilenebilir enerji yatırımlarına yön verecek” diyor.

İlk YEKA projesi Akköy RES’in devreye alınması

İlk faz için rüzgar türbinlerinin üretimi devam ederken ENERCON, Aydın’ın Didim ilçesindeki 25,2 MW kapasiteli 6 adet E-138 EP3 E2 türbininden oluşan ilk YEKA projesi Akköy Rüzgar Santrali’ni 2023 yılı sonunda devreye alarak YEKA 2 yolculuğuna başarılı bir başlangıç yapıyor. ENERCON Bölge Başkanı Arif Günyar, şunları ekliyor: “Projelerin başarılı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesine katkıda bulunan tüm ekiplerimize, tedarikçilerimize ve alt yüklenicilerimize minnettarız. Enerjisa Üretim ile birlikte ENERCON ekipleri de projelerin başarıyla hayata geçirilmesi için yoğun çaba ve hazırlıklarını sürdürüyor.”

Devamını oku

Genel

WindEurope Bilbao hızlı başladı

Yayın tarihi:

-

Yazar

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği’nin geniş bir heyetle katıldığı WindEurope Bilbao Yıllık Etkinliği, 20 Mart’ta Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Dr. Çetin Ali Dönmez’in de konuşmacıları arasında olduğu özel ‘Bakanlar Oturumu’ ile başladı. TÜREB Standı’nın açılışını da yapan Dönmez, standı ziyaretinde katılımcı şirketlerin üst düzey yöneticilerinden fuar temaslarına ve sektöre dair görüşlerini aldı.

WindEurope CEO’su Giles Dickson’ın modere ettiği ve Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Dr. Çetin Ali Dönmez’in de konuşmacı olarak yer aldığı Bakanlar Oturumu yoğun ilgiyle takip edildi. Oturumun diğer konuşmacıları Almanya Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığı Bakan Yardımcısı Philipp Nimmermann, Yunanistan Enerji ve Çevre Bakan Yardımcısı Alexandra Sdoukou, Moldova Enerji Bakan Yardımcısı Carolina Novac, Siemens Gamesa Renewable Energy CEO’su Jochen Eickholt, RWE Onshore Wind/PV Europe & Australia CEO’su Katja Wünschel, Iberdrola Renewables Yönetici Direktörü Xabier Viteri Solaun ve EDPR Avrupa ve Latin Amerika CEO’su Duarte Bello oldu.

Oturum sonrasında TÜREB Başkanı İbrahim Erden ve Enerji İşleri Genel Müdürü Ahmet Özkaya ile birlikte ‘Türkiye Pavilyonu’ olarak da kabul edilen TÜREB Standı’nın açılışını gerçekleştiren Bakan Yardımcısı Dönmez, fuara katılan Türk şirketlerin temsilcilerinden fuardaki temas programları hakkında bilgi aldı. TÜREB Başkanı İbrahim Erden, Türkiye’yi böyle bir etkinlikte üst düzeyde temsil ediyor olmaktan memnun olduklarını belirterek fuar süresince düzenleyecekleri teknik ziyaretler ve gerçekleştirecekleri temaslarla sektörün büyümesine katkı sağlamayı hedeflediklerini kaydetti.

Devamını oku

Genel

Türk rüzgarı Bilbao’ya uzandı

Yayın tarihi:

-

Yazar

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) öncülüğünde üst düzey kamu ve özel sektör temsilcilerinden oluşan büyük bir heyet, 20-22 Mart 2024 tarihlerinde düzenlenecek WindEurope Bilbao Yıllık Etkinliği katılımı için Bilbao’ya uçtu. T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez’in de çeşitli görüşmeler yapmak üzere aralarında yer aldığı heyet, Türkiye rüzgar sektörünün Avrupa’nın en güvenilir tedarik partneri olduğunu mesajını bir kez daha vurgularken yerli rüzgar sanayisinin daha da gelişmesine ve iş hacmini artırmasına yönelik temaslar gerçekleştirecek. 

‘Rüzgarda Seferberlik Yılı’ mottosuyla sektörün büyümesini hızlandıracak adımlar atmayı sürdüren TÜREB öncülüğündeki geniş bir heyet, Türkiye rüzgar sektörünü dünyadan ve Avrupa’dan temsilcilerle buluşturmak üzere WindEurope Bilbao Yıllık Etkinliğine katılmak üzere Bilbao’ya uçtu. T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez ile T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan üst düzey temsilcilerin de katıldığı programda, heyet mensupları, ‘Türkiye Pavilyonu’ niteliği taşıyacak TÜREB standında Avrupa rüzgar sektörü temsilcileriyle çeşitli temaslar gerçekleştirecek.

Dünyanın farklı ülkelerinden 12 binden fazla rüzgar profesyonelini bir araya getirecek olan WindEurope 2024 Yıllık Etkinliği, küresel anlamda en etkili sektör platformları arasında yer alıyor. TÜREB Başkanı İbrahim Erden, yatırımcılardan türbin şirketlerine, yerli sanayiden sektörle ilgili karar verici kurumlara kadar çok geniş bir yelpazeden üst düzey temsilcilerin yer aldığı Bilbao Heyeti’nin, Türk rüzgar sektörü adına verimli iş birliklerine imza atacağına inandığını söyledi.  Sanayi Yılı ve Yatırım Yılı’nın ardından 2024’ü ‘Rüzgarda Seferberlik Yılı’ ilan ettiklerinin altını çizen Erden, büyük potansiyelini gerçekleştirme yolunda ilerleyen Türkiye rüzgar sektörü olarak yurt içinde proje izin süreçleri, finansman ve sürdürülebilir büyümeye; yurt dışında ise yerli rüzgar sanayisinin Avrupa’nın en güçlü tedarik ortağı olduğu mesajını vermeye odaklandıklarını hatırlattı. İbrahim Erden, WindEurope etkinliklerinin Türkiye’nin bu alandaki gücünü ve potansiyelini uluslararası arenada vurgulamak açısından en uygun platformlar olduğunu kaydederek 2035 ulusal emisyon hedeflerine erişimde daha fazla rüzgar kurulu gücünü hızla gerçekleştirmenin giderek daha kritik bir etken haline geldiğini sözlerine ekledi.

Etkinlikte ikili temasların yanı sıra Türkiye’nin rüzgar enerjisi potansiyelini, teknolojik gelişmelerini ve vizyonunu katılımcılara tanıtacak olan TÜREB Heyeti, 22 Mart’ta sona erecek WindEurope Bilbao Fuarı’nın tamamlanmasının ardından 23 Mart’ta Türkiye’ye dönecek.

Devamını oku

Trendler