Connect with us

Türbin Komponantleri

“Berdan Cıvata San. A.Ş RES bağlantı elemanları üretiminde öncü bir firma olacak ”

Yayın tarihi:

-

Türkiye’de cıvata somun üretim sektörü içinde CE Belgesini alan ilk firma olduklarını belirten Berdan Cıvata San. A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Şemsi hedeflerinin, Tarsus’u Türkiye’nin rüzgar enerjisi sektöründe bağlantı elemanlarında üretim üssü haline getirmek olduğunu söylüyor.

Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nde (MTOSB) faaliyet gösteren ve cıvata, somun, saplama üretimi konusunda uzmanlaşan Berdan Cıvata ayrıca rüzgar enerji santralleri için önemli bağlantı elemanları üretmektedir. 44 yıldır bağlantı elemanları sektöründe faaliyet gösterdiklerini belirten Berdan Cıvata San. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Şemsi, MTOSB’de 33 bin m2’lik alan üzerinde kurulu 9000 m2’lik tesislerinde, 22’si mühendis 225’e yakın kalifiye elemanla TSE, ISO, ASTM, ASME, BS ve EN normlarına uygun üretim yaptıklarını söylüyor. Şemsi, ayrıca Türkiye cıvata ve somun sektöründe CE Belgeli ve TUCSAmark Sertifikalı ilk firma olduklarını da vurguluyor. Müşterilerinin taleplerine göre daldırma galvaniz, elektro galvaniz veya çinko lamelli kaplama yapabildiklerini anlatan Şemsi, tüm ürünlerini ISO EN 3.1 (B) veya 3.2 (C) Kalite Sertifikası eşliğinde sevk ettiklerini belirtiyor.

“Önemli ilkleri olan bir firmayız”

Tüm üretim ve hizmet süreçlerini müşteri memnuniyeti ve kalite üzerine oturttuklarını belirten Hasan Şemsi, sektörde imza attıkları ilkleri ise şöyle sıralıyor: “ülkemizde güvenli cıvata-somun üretiminde kalitesini CE Belgesi’yle taçlandıran ilk firmayız. Yine Çelik Yapılar Derneği’nin Bureau Veritas ile birlikte yaptığı denetimler sonucu verdiği TUCSAmark Yeterlilik Belgesi’ni sektörümüzde alan ilk firmayız. Bağlantı elemanları sektöründe Türkiye’nin en zengin test laboratuvarına, ayrıca cıvata somun sektörünün Türkak’tan Akredite olmuş ilk laboratuvarına sahip bulunuyoruz. Türkiye’de bu sektörde en büyük otomatik somun dövme presine sahip olan bir firmayız. Türkiye’de en büyük iki ovalama tezgahından birisi bizim fabrikamızda bulunuyor. Adana’da Konukoğlu Barajı’nın M155 çapta 9,8 m boyda 1,5 ton ağırlıkta Baraj kapak saplamalarının dişlerini veya Avrupa’nın en uzun ikincisi olan İzmit Körfez Geçiş Köprüsünün ayaklarını taşıyacak 10m boyda 780 kg ağırlıktaki M110 çapta Ankerajlarını bu tezgahlarda ovalayarak dişledik.  Bünyesinde çevre dostu daldırma galvaniz tesisi, elektro galvaniz tesisi ve çinko lamelli kaplama tesislerini bir arada bulunduran ve bu sayede müşterilerinin her türlü talebine cevap verme avantajına sahip olan bir firmayız. Patentli Daldırma Galvaniz tesisimizde ön temizlik için asit kullanmadığımızdan 10.9 cıvatalarımızda Hidrojen Kırılganlığı Riski sıfırdır. Büyük projeler için büyük boyutlu cıvata somun ve ankeraj saplamalarını üretebilmek üzere Ar-Ge çalışmalarına aralıksız devam ediyoruz. Bu çalışmalar sonucunda ISO EN 14399-10 HRC Tork Kontrollü (TCB Tension Controlled Bolt) cıvata somun üretimini ve ihracatını Türkiye’de ilk defa gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Yine bu çalışmalar sonucu Japon Köprü Firması IHI’nın Dünya’da 3 firmaya yeterlilik verdiği Avrupa’nın en uzun ikincisi olan İzmit Körfez Geçiş köprüsünün ayaklarını taşıyan her biri 850 ton yük taşıma kapasiteli Ankeraj cıvatalarını yapabilmiş bulunuyoruz.”

‘Cari açık makasını daraltacağız’ 

Hasan Şemsi rüzgar enerji santrallerinde; kuleleri beton zemine bağlayan 3-4 metre boylardaki yüksek mukavemetli ankraj saplamalarını, kuleleri birbirine bağlayan sıcak daldırma galvanizli 10.9 Kalite HV cıvata ve somunlarını ve kanatları rotora bağlayan daldırma galvanizli özel (Barrel Nut) somun ve saplamalarını ürettiklerini belirtiyor. Bulundukları sektörde birçok ilke imza atan bir firma olarak rüzgar enerji sektörüne yönelik de önemli hedefler belirlediklerinin altını çizen Şemsi şunları aktarıyor: “Enerji Bakanımız, Türkiye’nin 2023 hedefinin rüzgar enerjisinde 20 bin MW kurulu güce ulaşmak olduğunu açıkladı. Yine Bakanımız Türkiye’nin rüzgar enerjisi alanında Avrupa’nın en büyük pazarı olduğunu belirtti. Bu heyecan verici müthiş pazarda hedefimiz, Berdan Cıvata’yı Türkiye’nin rüzgar enerjisi sektöründe de bağlantı elemanlarında üretim üssü haline getirmek. Bu şekilde bir yandan Türkiye için üretip ithalatı azaltırken, diğer yandan ihracat yaparak cari açık makasını daraltmaya yardımcı olmak istiyoruz. Yine istihdamı artırırken, aynı zamanda ülkemizin 2023 yılı için belirlediği 500 milyar dolarlık ihracat hedefine de katkı koymayı istiyoruz. Cıvata, somun, saplama üretimi konusunda geniş bir know-how’a sahibiz. Tezgah, teçhizat ve teknik eleman konusunda da altyapımızı daha fazla güçlendirerek bu hedefe ulaşacağımıza inanıyoruz. Nordex, Alstom, G.Elektrik, Vestas ve Siemens gibi Rüzgar devlerinin onaylı tedarikçileri olan bir firma olarak Almanya, İspanya, Brezilya ve Çin’e rüzgar türbinleri ile ilgili bağlantı elemanları ihracatımız, bu inancımızı desteklemektedir.”  

Türbin Komponantleri

İnovasyon ve sürdürülebilirlik: LEITWIND, Türkiye rüzgar enerjisi pazarını dönüştürüyor

Yayın tarihi:

-

Yazar

İnovasyon ve sürdürülebilirlik: LEITWIND, Türkiye rüzgar enerjisi pazarını dönüştürüyor

Rüzgar enerjisi, ülkemizin yenilenebilir enerji hedeflerine ulaşmasında kilit bir rol oynuyor. Megawatt sınıfı rüzgar türbinlerinin (250 kW ile 3.000 kW arasında değişen) tasarımı, kurulumu ve bakımı konusunda uzmanlaşmış bir İtalyan şirketi olan LEITWIND, Ar-Ge’ye yaptığı yatırımlar ve geniş ürün yelpazesi sayesinde en uygun çözümleri sunarak, her ihtiyaca göre en yüksek kalite ve güvenilirliği sağlıyor.

Bu taahhüdün açık bir örneğini, 1500 kW nominal güce sahip LTW90 konfigürasyonunun geliştirilmesi oluşturuyor. Büyük rotor çapı ile bu türbin, düşük rüzgar koşullarında bile önemli ölçüde enerji üretimi sağlayarak aynı pazar segmentindeki rakiplerinden ayrılıyor.

Bu rüzgar türbininin Türkiye’deki  kurulumu, Marmara Bölgesi’nin Kırklareli ilinde bulunan Lüleburgaz İlçesi’nde 2023’ün bahar aylarında başarıyla tamamlandı. Bu rüzgar türbininin yıllık ortalama enerji üretimi 1.100’den fazla Türk hanesinin yıllık tüketimini karşılayabiliyor. Rüzgar türbini ayrıca; elektrik enerjisi kontrolü, frenlerin verimli kullanımı, şebeke kurallarına uyum ve azaltılmış gürültü emisyonlarında önemli avantajlar sunan en gelişmiş jeneratör modeli D4.1 ile donatılıyor.

Türkiye Satış Müdürü Can Güven, “LEITWIND’i Türkiye pazarında bu kadar rekabetçi kılan çeşitli faktörler var: En ileri teknoloji, Avrupa standartlarına uygun yatırım yaklaşımı ve son olarak da güçlü bir yerel varlık. Aslında LEITWIND’in Türkiye’deki iştiraki kapılarını 2012’nin Mayıs ayında teleferik sektörüne yönelik açılışı yapılan LEITNER TURKEY’den sonra, Bursa’da açıyor. LEITWIND; kurulum sürecinde sunulan geniş hizmet yelpazesine, ürünlerin kalitesi ve güvenilirliğinden yatırımın hızlı geri dönüşüne ve ait olduğu HTI grubu ile paylaştığı bilgi birikime kadar projenin her aşamasında rakiplerinden ayrılıyor. Bu sayede Türkiye’de, 10 adet LEITWIND rüzgar türbininin kurulumunu başarıyla gerçekleştirdik ve giderek artan sayıda yerel yatırımcı ile çalışabiliyoruz” diyor.

Devamını oku

Türbin Komponantleri

Vestas, offshore rüzgar enerjisindeki talebi karşılamak için Polonya’da ikinci fabrika planlıyor

Yayın tarihi:

-

Yazar

Vestas, offshore rüzgar enerjisindeki talebi karşılamak için Polonya'da ikinci fabrika planlıyor

Avrupa’nın deniz üstü rüzgar enerjisi santrallerinin inşasını destekleyerek deniz üstü rüzgarda lider olmak isteyen Vestas, Polonya’nın Szczecin kentinde yeni bir kanat fabrikası kurmayı planlıyor. Vestas’ın amiral gemisi olan V236-15.0 MW deniz üstü rüzgar türbini için kanat üretmesi planlanan fabrikanın, 2026 yılında faaliyete geçerek 1.000’den fazla kişiye istihdam yaratması bekleniyor. Daha önce de Szczecin’de offshore naselleri için bir montaj fabrikası kurma planlarını duyuran Vestas’ın, bu fabrikalarla üretim hacmini 2026 yılına kadar 1.700’den fazla doğrudan istihdamla artırması planlanıyor.

Planlanan yeni fabrikayla ilgili konuşan Vestas COO’su Tommy Rahbek Nielsen, “Vestas, Avrupa’da açık deniz rüzgarına yönelik talepte beklenen büyümeyi karşılamak için gereken ölçeği sağlayabilecek sürdürülebilir bir tedarik zincirinin geliştirilmesine öncülük etmeyi amaçlamaktadır. Polonya’daki iki yeni offshore fabrikası için planlarımız, Avrupa’nın offshore rüzgar projeleri için doğru uzun vadeli politika taahhütleri ile rüzgar endüstrisi yatırımlarını ve yeşil istihdamı teşvik edebileceğinin altını çiziyor” açıklamasında bulunuyor. 

Konuyla ilgili konuşan Vestas Kuzey ve Orta Avrupa Başkanı Nils de Baar ise, “Polonya enerji sistemini dönüştürüyor ve hem karada hem de açık denizde iyi rüzgar koşullarına sahip gelecek vadeden bir rüzgar enerjisi pazarı. Polonya, Baltık Bölgesi ve Avrupa’nın geri kalanı için bir açık deniz merkezi haline gelebilecek yüksek vasıflı bir iş gücüne ve büyüyen bir rüzgar endüstrisine sahip. Polonya’da 20 yılı aşkın bir süredir pazar lideriyiz ve Szczecin’deki bir sonraki yatırım planlarımızı açıklamaktan onur duyuyorum” ifadelerini kullanıyor.

Montaj fabrikasının 2025’te faaliyete geçmesi hedefleniyor

Yeni offshore kanat fabrikasının, Vestas’ın 2023 yılının Şubat ayında satın aldığı Szczecin’in kuzeyindeki bir sahada yer alması planlanıyor. Saha, Vestas’ın planlanan nasel montaj fabrikasının yer alacağı Szczecin’deki Ostrów Brdowski Adası’na yakın bir konumda yer alıyor. Montaj fabrikasının 2025 yılında faaliyete geçmesi ve doğrudan 700 kişilik istihdam yaratması bekleniyor.

Yeni fabrikaların Avrupa ve belirli ölçüde küresel talebi desteklemesi hedeflenirken, Polonya ve Avrupa deniz üstü rüzgar pazarını ve endüstrisini desteklemede önemli bir rol oynaması planlanıyor. Vestas’ın halihazırda mevcut olan üretim hacmi ve Szczecin’deki iki yeni fabrika ile birlikte yakın zamanda Polonya’da 2.500’den fazla kişiyi istihdam etmesi bekleniyor.

Devamını oku

Türbin Komponantleri

Nordex Group 2023 yılında 7,4 GW’lık siparişe ulaştı

Yayın tarihi:

-

Yazar

Nordex Group 2023 yılında 7,4 GW'lık siparişe ulaştı

2022 yılında 1.235 rüzgar türbini ile 6,3 GW’lık sipariş alan Nordex Group, 2023 yılı için sipariş alımını yüzde 16 oranında artırarak 1.270 rüzgar türbini ile toplam 7,4 GW’lık sipariş aldı. Avrupa, 19 ülke ile Nordex Group’un toplam sipariş alımının yüzde 86’sını oluştururken, bireysel Avrupa pazarlarında Almanya, Türkiye, İspanya ve İsveç ilk sıralarda yer aldı.

Nordex Group, 2023 yılında 23 ülkeden megavat kapasite başına euro cinsinden ortalama satış fiyatı (ASP) 0,84 milyon Euro/MW sipariş aldı. 2023’te 19 ülke ile toplam sipariş alımının yüzde 86’sını Avrupa’da gerçekleştiren Nordex Group’un, en büyük bireysel Avrupa pazarları ise Almanya, Türkiye, İspanya ve İsveç oldu. Brezilya ve Şili’nin de dahil olduğu Latin Amerika bölgesi, Nordex Group sipariş hacminin yüzde 8’ini oluştururken, Kuzey Amerika bölgesi Kanada ile birlikte siparişlerin yüzde 4’ünü, dünyanın geri kalanı ise Güney Afrika ile birlikte yüzde 2’sini oluşturdu.

2023’ün 4. çeyreğinde toplam 2,5 GW’lık 420 rüzgar türbini sipariş alan Nordex Group, 2022’nin 4. çeyreğinde 386 rüzgar türbini ile 1,9 GW olan siparişlerinde ortalama yüzde 30’luk bir artış sağladı.

Nordex Group’un 2023’ün son çeyreğinde MW cinsinden siparişlerinin en büyük kısmını yüzde 92’lik pay ile Avrupa oluştururken, 2023’ün son çeyreğinde 12 ülke arasında en büyük bireysel pazarları Almanya, İsveç ve İspanya oluşturdu.

Konuyla ilgili konuşan Nordex Group CEO’su José Luis Blanco, “Beklediğimiz gibi, yılın sonuna doğru yüksek miktarda sipariş aldık. Dördüncü çeyrekte yaklaşık 2,5 GW ile zaten iyi olan üçüncü çeyreğe kıyasla bir artış daha elde edebildiğimiz için çok memnunum. Ürün portföyümüz istikrarlı fiyatlarla rekabetçi olduğunu kanıtlıyor. Özellikle Almanya’da yüksek oranlı çıktılara sahip çok sayıda küçük proje kendini açıkça hissettirdi” açıklamasında bulundu.

Devamını oku

Trendler